Отходните води на Синеморец се изливат в морето от незаконен канализационен колектор. Това е установила проверка на Регионалната дирекция за национален строителен контрол - Бургас.

13 години след констатацията на строителния контрол е извършена втора проверка и тя установява същото. Незаконният колектор продължава да работи, а отходните води продължават да се изливат в морето край Синеморец.

Образувано е административно наказателно производство срещу възложителя на строежа на колектора – кметът на община Царево Георги Лапчев.

„Глобяват община Царево, аз просто я представлявам. Този колектор не е правилно да излива води в морето, но да каже че това е 40-годишната канализация на село Синеморец. Единственият правилен път, по който може да бъде отстранен този проблем, е не с глоби и санкции, защото общината няма полезен ход – тя е притисната. Това, което ще се случва, е да я наказват за нещо, което не е в нейните възможности, тъй като държавата е тази, която трябва да подсигури средства“, обясни Георги Лапчев.

„Следим чистотата на водата по плажовете, там няма и нотка за това, че има проблем. Тази тръба е на съвсем друго място и това не е плаж“, посочи кметът на Царево.

От екоинспекцията от 2008 г. досега са налагали глоби на община Царево за замърсяването. Те са в размер на 20 хиляди лева. Кметът й твърди, че са разработени два проекта за пречиствателна станция.

Според него проблемът ще се реши, когато бъде изградено пречиствателно съоръжение. Общината е направила проект, тя е изготвила всичко, но площадката, на която трябва да бъде изградено е в природен парк „Странджа“ и тя трябва да бъде изключена от него, обясни Георги Лапчев. 

Разрешение се очаква от министъра на околната среда и водите. Прокуратурата вече проверява случая.