За 22-ра поредна година членовете на морски клуб "Приятели на морето" чистиха морското дъно край Варна.

Подводната акцията е част от проект "Партньорство за чиста и красива България", а в нея се включиха и служители от "Пожарна безопасност и защита на населението".

Снимка: bTV

За първи път от морски клуб "Приятели на морето" организират почистване на морското дъно през далечната вече 2000 година. От тогава насам правят по няколко акции на година.

"Има моменти, в които се обнадеждавам аз и моите колеги, че по-малко отпадък има, че по-малко неща са изхвърлени в морето, но много бързо ми изчезва надеждата", споделя Дарина Иванова, председател на морски клуб "Приятели на морето".

Въпреки това любителите на морето не губят ентусиазъм, нито пък смятат да се отказват.

"Предполагаме, че с добър пример и постоянство бихме могли да променим мисленето на хората, поведението им, когато дойдат на плаж, на почивка", заяви Мария Панделиева, член на клуб "Приятели на морето".

"Така, както виждаме боклуците около себе си на сушата, когато плуваш във водата да ги виждаш, е също толкова неприятно. С тази разлика, че на сушата са около нас, а в морето плуват навсякъде, сякаш са във въздуха", заяви Веселин Илиев от клуб "Приятели на морето".

Снимка: bTV

Поредната акция на любителите водолази се проведе в района на трета буна във Варна. За половин час извадиха от дъното на морето десетина чувала с отпадъци, основно пластмаса.

"Нямам идея как може да се промени това. Единственото нещо, което винаги съм казвала – ако аз възпитам моето дете, ако ти възпиташ твоето дете по начин да пази, малко по-бавно, но нещата ще се случат", споделя Иванова.

Всички, които искат да покажат своя добър пример, могат да го направят като добавят акцията си на картата на сайта ни.

Новият социално отговорен проект „Добрият пример“ на bTV Media Group популяризира целогодишно инициативите, които доказват, че доброто се случва навсякъде около нас и има силата да променя света всеки ден, благодарение на всяко индивидуално усилие. Той е естествено продължение на емблематичната инициатива „Да изчистим България заедно“, като основният фокус отново е насочен върху личната отговорност - към природата и околните, и приноса в грижата за бъдещето и възпитанието на децата.