Зам.-министърът на земеделието Иван Христанов ще се движи с охрана заради заплаха за живота.

Новината обяви вчера премиерът Кирил Петков и обвърза казуса с фитосанитарния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“, който държавата си върна след разследване на репортера на bTV Марин Николов.

„Това не е решение не е на премиера, нито мое. Това е решение на колективен орган съвет, който преценява оперативната информация и съответно назначава или не назначава охрана на застрашени лица“, обясни в интервю за „Тази сутрин“ Христанов.

Заплахите към него са били под формата на съобщения. След това заплахите са ескалирали и към други хора – от изпълнителната власт и депутати. На зам.-министъра е предложен и подкуп от 500 хил. лв. на месец, за да остави частната фирма на границата.

На въпроса дали се страхува той отговори: „Обективно погледнато -  да, страхувам се. Аз съм семеен човек с три деца. Опитвам се да си върша работата съзнателно. За мен не е нормално да наследим една държава, в която се налага да ходиш с охрана, защото отиваш и си вършиш работата както трябва.“

Христанов определи като „митологема“ твърдението, че държавата е взела бизнеса на един беден човек, който 10 години си е вършил работата.

По думите му БАБХ има капацитет и ще поеме с фитосанитарния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“ и тази дейност няма да се преотдава на частна фирма.

"На границата ще бъде изградена и лаборатория и това ще носи годишен приход на държавата от 50-60 млн. лв. на година. Оборудването за лабораторията ще струва между 3 и 5 млн. лв.", уточни зам.-министърът.