До дни ще стане ясно дали „бетонните пети“ на плаж „Смокиня“ отговарят на изискванията за строеж на преместваем обект. Експертна комисия в община Созопол вече е започнала работа.

"Бетонните пети" са част от строеж, който няма разрешение, констатираха от РДНСК, които провериха плажа след репортаж на bTV.

Според държавните институции на пръв поглед всичко е наред. Липсва обаче разрешението за строителство и за монтаж, което се издава от главния архитект на община Созопол.

Проверяващите са констатирали, че на някои места са извършени строителни дейности. Всичко, което се е случило до момента, е без санкция на общината за издаване на разрешение за монтаж, тъй като заявленията са входирани в края на миналата седмица, обясни в „Тази сутрин“ Румен Кисьов, зам.-кмет по строителството на община Созопол.

„Експерти от общината ще разгледат заявленията за проекта, въз основа на което ще бъде издадено разрешение за монтаж или ако има забележки, ще бъде поискано да бъдат премахнати. Ако всичко е нормално и отговаря на изискванията за монтаж на преместваеми съоръжения, ще бъде издадено разрешение“, обясни Румен Кисьов.

Основното нещо, с което ще се занимават експертите, е дали обемът, конструкцията и начинът на сглобяване на преместваемото съоръжение отговарят на този тип изисквания, или е свързано с нещо друго, което попада под дефиницията на строителни дейности.

„Тези бетонни елементи представляват основата за изграждане на преместваемото съоръжение. Дали отговарят, или не ще се произнесат експертите“, каза Кисьов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!