Дете със спукана глава не е било прието веднага в спешен кабинет в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. За това се оплака неговият баща, според който на регистратурата го карали да попълва данни вместо да прегледат сина му.

„На 4 февруари около 13 ч. синът ми при игра с кака му си спука главата. По най-бързият начин, съгласно указанията на 112, пристигнахме в болницата. На рецепцията ни се искаха отново документи въпреки указанията на министъра при такива случаи да има триаж, след като ги попълнихме се качихме в спешния кабинет, където заварихме около 40 чакащи души“, разказа бащата на детето Петър Янев.

„При опита ми да вляза в кабинет, младо семейство с детенце ми казаха, че ще ме извикат и те чакат повече от 25 минути, при което не желаех това време да мине и за нас, с оглед състоянието на детето ми. Той беше пребледнял, взех детето и потърсих помощта на частна болница“, добави бащата на 6-годишното момченце.

От ръководството на болницата казаха за bTV, че „родителят с детето е престоял около 4 минути от момента на пристигането в Спешна помощ до качването в кабинет. Само 1 минута е престоял пред спешния кабинет и е напуснал заедно с детето си, когато докторът е излязъл да го повика“.

Според Петър Спешната помощ се използва като вход към здравната ни система за неосигурените.