Две деца на 4 г. и на 7 месеца загинаха в пожар в апартамент във Варна. Огънят избухва към 22:20 ч. в събота и бързо обхваща целия апартамент. Тогава на мястото са изпратени четири екипа на пожарната, които успяват да го потушат, като преди това гръмва и газова бутилка.

Заради огнената стихия се налага 36 души, които живеят в блока, да бъдат евакуирани. Част от тях се опитват да помогнат при гасенето на пламъците.

Снимка: bTV

По време на пожара родителите на децата не са били в жилището. Те са задържани и по случая е образувано досъдебно производство.

Към момента са проведени множество разпити на близки и съседи. Иззети са веществени доказателства, назначени са и първоначално необходимите експертизи, обясни окръжният прокурор на Варна Красимир Конов.

„В резултат на събраните до момента доказателства наблюдаващият прокурор е счел, че те са в достатъчен обем да се направи обосновано предположение, че мъжът и жената са извършили престъпление, а именно палеж, в резултат на който е настъпила смъртта на едно лице“, добави той.

Снимка: bTV

В неделя на брифинг Конов обясни, че към настоящия момент е приключила аутопсията на 7-месечното бебе, при която е установено, че смъртта е настъпила от вдишване на дим. Съдебните медици ще започнат и втората аутопсия.

„Родителите са привлечени като обвиняеми и са задържани за срок до 72 ч. до довеждането им пред Окръжния съд във Варна, с оглед искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“, каза още окръжният прокурор.

Снимка: bTV

По думите на директора на ОДМВР-Варна родителите са били познати на полицията. Жената за извършена кражба, а мъжът във връзка с притежание на наркотици. Жената е неосъждана, докато мъжът има присъда.

„Обясненията им на разпита си противоречат помежду си. Ще се наложи проверка на техните думи“, добави Конов.