"Задържан е мъж, който има промишлен склад до гара Яна, в който има подобни варели. Изяснява се дали от там са тръгнали варелите. Аз смятам, че от там са взети варелите и са изхвърлени“, заяви в „Тази сутрин“ Красимир Димитров директор на „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община.

За 250 варела с опасни химикали, изхвърлени в четири столични района, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Както вече ви показахме в бТВ новините, аварийният екип на Столичната община намери първите в район Искър.

След това подобни отпадъци са открити и в Панчарево и Кремиковци.

Част от варелите са с етикети за химични вещества, опасни за човека и околната среда, а други са нечетливи или без етикет. Взети са проби за анализ.

 „Има замърсяване – то е видно. Има излята смола, която е силно токсична. Опасно е за здравето и за почвата“, допълни Красимир Димитров, като уточни, че са извозени 12 тона варели към момента.

Какво е съдържанието на варелите и има ли замърсяване в районите – отговорите в „Тази сутрин“ дава Мирослав Димитров, главен експерт в РИОСВ София.

„Това е прецедент. За първи път се откриват такива варели. Няма замърсяване на почвата, но трябва да излязат и резултатите от пробите“, посочи той.

Той допълни, че все още не ясно какво е било съдържанието или за какво са използвани. След като варелите бъдат извозени - почвата на замърсени участъци ще бъде почистена и обработена.