Забраняват се масовите мероприятия в област Търговище. Това каза областният управител Митко Стайков. В Благоевград няма да има нови мерки, но трябва да се спазват старите, обясни д-р Веселка Мончева от регионалната здравна инспекция.

Да се избягва пътуването в две области в страната - Благоевград и Търговище. Препоръката беше направена от здравния министър проф. Костадин Ангелов на седмичния брифинг на Националния щаб.

В тези области заболели са над 120 души на 100 000 от населението.  Пътуването до там би довело до разпространението на коронавируса и в други области, каза още министърът.

Нови 45 случая на заразени има в Търговище, ситуацията е усложнена, каза гл. медицинска сестра в Многопрофиланата болница в града Татяна Петрова.

Напливът от пациенти пред кабинета на личния лекар д-р Христов се е увеличил през последните дни. Медикът е диагностицирал и заразени с коронавирус.

“Бяха единични, спорадични случаи, няколко предприятия пламнаха изведнъж. Притеснен съм от това, че малко по-трудно се овладява състоянието. Значи има хора, които изкарват сравнително лекичко, но и има хора, които се влошават и сега има някаква паника сред населението, че видите ли, той ще изкара по-тежко, паниката е лош съветник в момента“, каза д-р Христо Христов – личен лекар.

Над 50 са хоспитализираните COVID пациенти в търговищката болница. Ще се разкрият нови 10 легла, търсят се и още медицински кадри.

“Това е за облекчаване пътя на пациента при постъпване в лечебното заведение от една страна, от друга страна е включване на свеж ресурс в борбата с COVID инфекцията”, каза Татяна Петрова –главна мед. сестра МБАЛ - Търговище.

Направени са и над 40 проверки на обществени места, като са изписани протоколи и предписания за носене на маски.

Набират се средства за апаратура за PCR тестове в Търговище.

Продължава дезинфекцията на двете затворени училища, а възобновяването на учебния процес се очаква в началото на следващата седмица.

В СОУ „Свети Седмочислениц“ има 7 заразени учители, 3-ма ученици, а три паралелки са под карантина.

В Благоевград пък всеки ден има опашки за тестване. Там 152-ма са хоспитализирани, а от началото на пандемията има 2514 случая на COVID-19.

Вижте още във видеото.