Търговище и Благоевград  са двете области в червено, които вече са опасни по отношение на разпространението на коронавируса. Ситуацията там е най-тежка с над 120 заразени на 100 хиляди.

Снимка: btvnovinite.bg

В областната болница на Търговище  вече няма свободни COVID легла. Само за последната седмица в заразените областта скочиха до 385 души. Скокът е изключително рязък, защото само преди две седмици се регистрираха по 5 случая на ден. Този четвъртък са 43.

Снимка: btvnovinite.bg

В областта има хиляди ученици, а 196 от тях вече са с грипоподобни симптоми. Двете най-големи училища в Търговище са затворени за два дни заради заразени ученици и учители. Синът на Елена Ненкова вече се обучава от дома.

„Нормално, като един родител да бъда притеснена, в онлайн обучението, ако бъде за кратички периоди, ще бъде добре“, казва Елена и отбелязва, че би пуснала сина си отново на училище, защото „там е контролирано, от там нататък, след училище зависи от нас родителите“.

В болницата в Търговище търсят помощ.

„Моят апел към всички колеги лекари, които са началници на болници от съседни области, ако имат свободни места, аз съм готов да пренасочвам пациенти, тук в момента вълната е голяма“, призовава д-р Иван Тянев от МБАЛ-Търговище.

Снимка: btvnovinite.bg

Дияна Димитрова е старша сестра в шуменското инфекциозно отделение, тя и екипът ѝ са сред най-натоварените, а в болницата има общо 68 пациенти с COVID-19.

Снимка: btvnovinite.bg

„Персонала не достига, както навсякъде из цялата страна, +  манипулациите са много, пациентите са много“, разказва Дияна.

В Разградска област, която през пролетта почти не отчиташе болни с коронавирус, сега броят им също расте бързо.

Снимка: btvnovinite.bg

„Беше оазис да кажем до май, след това имахме села, които даже поставихме под тотална карантина, като при нас особеното беше това, че може би беше внесен отвън“, казва д-р Ася Генева, директор РЗИ-Разград. 

Снимка: btvnovinite.bg

В другата червена зона – Благоевград, са заразени 17 артисти от ансамбъл „Пирин“. Чувстват се добре.

Снимка: btvnovinite.bg

„До последно ние се подготвяхме за концерт, който трябваше да се състои днес“, разказва диригентът Стоимен Добрев.

Снимка: btvnovinite.bg

Солистката Стойка Германова е една от малкото с отрицателен тест.

„Тази сграда без ансамбъл "Пирин", в нея няма живот, а пък без ансамбъл "Пирин" в града няма душа“, казва Стойка.

Снимка: btvnovinite.bg

Само в Благоевград настанени за лечение са 50 души. Отделението в тубдиспансера вече е препълнено.

„Едно болнично отделение е също като женско сърце, винаги има място за още един в него“, шегува се въпрекйи тежката ситуация управителят на СБАЛПФЗ д-р Петър Георгиев.

„Само един спирт са ни дали, нищо не са ни помогнали“, казва кметът на община Благоевград Румен Томов.

В Разлог затвориха пазарите, а в Търговище пенсионерските клубове. Властите призовават за отговорно поведение и предупредиха, че започват засилени проверки за спазване на противоепидемичните мерки. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!