В Благоевградско кметове на общини затягат мерките срещу вируса. По места болниците вече са пълни.

Само в Благоевград настанени за лечение с COVID-19 са 50 души, като тенденцията е броят да продължава да расте.

53-ма са новозаразените през последните 24 ч., сред тях са и 17 танцьори от ансамбъл „Пирин“. Другите 30 артисти очакват своите проби. Участието им тази вечер е отменено. 

Диригентът им Стоимен Добрев също е положителен, той не е получил официален документ за това.

"Споделят, че се чувстват добре, изключително са озадачени от факта, че така се случва цялата тая ситуация, всички знаете, че до последно ние се подготвяхме за концерт, който трябваше да се състои днес. Би следвало всички да се доверяваме само на документални факти, до момента аз с такъв не разполагам", каза още той.

Тестът на солистката Стойка Германова е отрицателен, но тя е предупредила родителите на децата, които учи да пеят.

Областният кризисен щаб обяви, че започва масови  проверки по заведенията за спазване на  мерките срещу разпространението на вируса. Ограничават се масовите мероприятия. Училищата в областта няма да затварят.

В същото време кметът на Благоевград Румен Томов подчерта, че предупреждението на здравния министър проф. Костадин Ангелов да не се посещава района - е само препоръка. "Това е негово право. Кой ще се съобрази с нея - ще се съобрази, кой не се съобрази - това не е задължително условия, не е ограничаване на посещението в Благоевград. Това е препоръка!", добави той.

В Разлог, обаче, затвориха пазарите. "Смятаме, че на тези места се събират хора от различни общини, хора, които не спазват противоепидемичните мерки, затова мислим, че тази мярка за момента е наложителна", заяви Венцислав Гърменов, зам.-кмет на Община Разлог.

До момента Община Благоевград е изразходвала около 340 хил. лв. за противоепидемиологични мерки.