Заблуждаваща маркировка на кръстовището на бул. „Тодор Александров“ и бул. „Христо Ботев“ в София.  Зрители сигнализират за визуална измама, която се създава от пунктирани линии.

Т.нар. „насочваща маркировка“ показва на автомобилите в коя лента да карат, но от другата страна на светофара обаче има същите пунктирани линии и се получава коридор, който води в насрещното, ако автомобилът е в лявата лента.

Снимка: bTV

 „Няма маркировка за ляв завой, който не познава пътя, може да се обърка“, смятат шофьори.

Снимка: bTV

„Няма грешка при начертаването от гледна точка на това, че има пътни знаци и светофар, които ни показват, че имаме право да завием само наляво“, обясни Диана Русинова, пътен експерт от Европейския център за транспортни политики.

Според нея има една дребна грешка и това е, че липсва знак „Забранено е влизането на пътни превозни в насрещно движение“ след кръстовището.

Снимка: bTV

„Превозните средства, които преди кръстовището се намират в средната лента, трябва след него да продължат в лявата, а тези, които се намират в дясната лента, трябва да се изместят и да продължат в средната. Обаче това водачите не го разбират и започват да се блъскат един в друг“, допълни експертът.

Маркировката няма да бъде премахната.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!