От днес присъствено започват занятията в част от университетите в страната. Задължително е всички студенти и преподаватели да носят маски.

А в УНСС отваря и първият мобилен пункт за ваксинация срещу COVID-19 в университет. В него има заредени от всички видове ваксини, като освен първа доза, ще може да се поставя и втора.

На тези, които днес ще им бъде поставена втората доза, ще им се издава и сертификат. В пункта могат да се ваксинират не само студенти и преподаватели, но и всеки, който има желание. 

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов обяви началото на работата на мобилния пункт за ваксинация. Ваксинираните студенти в Университета за национално и световно стопанство са 30 процента, но се очаква скоро този процент да се повиши.

Снимка: btvnovinite.bg

Пунктът ще работи до 17 ч., но ако има голям наплив от желаещи, е възможно работното му време да бъде удължено.

„Започваме присъствено с възможност за онлайн обучение, ако наложи. Искаме да видим първокурсниците, няколко хиляди души за първи път ще пристъпят прага на УНСС“, отбеляза ректорът на университета – проф. д-р Димитър Димитров.

Той припомни, че от няколко дни е в сила заповедта всички в университета да са с маски.

Снимка: btvnovinite.bg

„Натрупахме много опит и не е проблем учебната година да се проведе и онлайн, но при живото присъствие на обучението има повече възможности“, каза още проф. д-р Димитър Димитров.

На студентите той пожела да бъдат здрави и да вярват в себе си, защото УНСС е люлка на много известни учени и изследователи, политици и министри, на бизнесмени – това ги очаква и тях.