Липсата на яснота създава страхове. Сядайки на една маса с управляващите, изчезна недоверието и бързо се разбрахме. Това заяви представителят на търговска верига Георги Гърневски след споразумението, което постигнаха хранителните вериги със земеделския министър Десислава Танева.

Вчера премиерът Бойко Борисов и министър Танева проведоха видеоконферентна връзка с представители на различни сектори в земеделието и браншови организации.

Поводът бе приетото постановление, с което търговските вериги се задължават да предлагат българска продукция на местни производители в обектите им. Обхватът касае всеки собственик на повече от 10 обекта за търговия с храни в страната

За „Тази сутрин“ Гърневски заяви, че една от най-съществените промени касае купуването на стока от административната област или съседна на нея, а не в обхват на 200 км, както беше първоначалното предложение.

„До голяма степен нашият опит помогна да преодолеем различията. Познаваме производителите. Трябва да проучим какво се предлага и да знаем кога могат да бъдат извършвани доставките“, заяви той.

Според постановлението практиката ще продължи до края на годината, но Гърневски е на мнение, че тя ще продължи и след това.

Цените няма да се вдигнат, тъй като веригата се скъсява, категоричен беше той.