Арестуваха 59-годишен мъж, убил по жесток начин куче и осем новородени. Домашните любимци са обитавали манастира "Света Богородица" край силистренското село Айдемир.

В неделя мъжът е забелязан да влачи по улиците на село Айдемир куче, завързано с въже за електрически скутер. Жестокостта е заснета и пусната в социалните мрежи.

Екипът на bTV не откри за коментар никого в манастира „Света Богородица". Венко Иванов, който е бездомник и живее в храма, дава кучето на мъжа, без да подозира какво ще се случи след това.

„Вчера дойде към 11 ч., сложи кученцата в торбата, сложи сезал и я завлякъл с мотора. Две-три кокошки нападнало и изяло, но това става през лятото“, разказа той.

Часове по-късно природозащитници откриват извършителя.

„Видяхме човека, който го е извършил. Тогава успяхме да разговаряхме с него. Той ни излъга, че кучето е живо и е преместено в близкото село Айдемир“, обясни Даниела Найденова.  

Кучето и малките са открити мъртви под мост в селото. 

„Майката беше убита, бебетата бяха удавени. Поне така предполагаме. Причината е, че майката е изяла едно яйце от кокошките на манастира. Да се надяваме, че този път наистина ще има някаква справедливост,“, добави природозащитничката.

„Образувано е досъдебно производство, което се наблюдава от Районната прокуратура в Силистра. Разследва се съпричастността на още едно лице към конкретния случай. С досегашните данни, с които разполагаме, може би в качеството на подбудител или помагач, това ще се установи в хода на разследването“, обясни говорителят на Окръжната прокуратура в Силистра Теодор Желев.

Заради случая доростолският митрополит Яков свиква епархийски съвет, на който ще бъде изслушан монаха от манастира "Света Богородица" отец Терапонтий.

„Никога не съм толерирал и няма да толерирам жестокостта към животни и към човека естествено. Винаги съм проповядвал и закона за любовта, който е проповядвал сам Господ и светите апостоли. Всяко едно такова посегателство винаги го осъждам и то от чисто сърце. Прокуратурата чакаме да се произнесе и тогава ние може да дадем някакво становище“, заяви доростолският митрополит Яков.

Обвиненият в убийството на животните е в ареста. Ако бъде признат за виновен, го очакват до три години и глоба от пет хиляди лева.