По-малко кражби в столицата са станали през лятото на 2019 г. в сравнение с миналата година. Обръщайки се към статистиката – те са с 58 по-малко. В същото време, броят на задържаните за домашни обири е по-голям.

Тези цифри могат да се променят, защото до края на август остават още 2 седмици.

На първо място крадците посягат към пари и скъпоценности. Следва битовата техника – телевизори, таблите, фотоапарати, аудиотехника.

Най-често те влизат с взлом с професионално изработени инструменти като шперцове, по-рядко предпочитат да разбият вратата или ключалката. Не са редки случаите, в които, улеснени от нашата разсеяност, те влизат през отворени балконски врати или прозорци.

Снимка: btvnovinite.bg

„В зависимост от информацията, която са получили лицата от криминалния контингент, че се държат големи суми пари или ценности – те се самоорганизират каква брава трябва да се отключи, дали има огнеопорна каса в жилището и как тя да бъде отключена” каза Марио Киричков, оперативен работник в сектор „Кражби” към СДВР.

Той допълни, че крадците нахлуват в домовете на хората най-често, след като счупят патронника на бравата със специализиран инструмент. Случаите, в които влизат с груба сила или отключване са доста по-малко.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това са лица от специализиран криминален контингент. Често получават информация от някой близък, от обкръжението на обекта, който е набелязан за кражба. Другият вариант е на случаен принцип – взимат каквото намерят”, заяви Марио Киричков и допълни, че едно жилище се наблюдава около четири дни преди да бъде атакувано.

Снимка: btvnovinite.bg

Служителят на МВР уточни, че кражбите се извършват най-често в часовия диапазон между 8 ч. и 11 ч.

В „Тази сутрин” беше направена демонстрация как да предпазим дома си от нахлуване с взлом.

Снимка: btvnovinite.bg

Подсилването на външната врата и частната охрана са сред най-препоръчваните съвети, оказва се обаче, че това не е достатъчно.

Често крадците влизат през прозорците. Експертът Явор Василев показа нагледно как може да се проникне с обикновена отвертка, дори и през подсилена дограма.