Крадец отмъкна стара немска цигулка от столична кооперация. Собственикът имал намерение да я подари на някой от младите цигулари у нас. Засега обирджията не е открит. 

Снимка: btvnovinite.bg

На 14 април, малко преди 5 сутринта, крадецът отключва с шперц входната врата, показват записи от охранителните камери. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Първо е направил опит да отваря помещението на чистачката, след това помещението, в което се намират електромерите, и най-накрая се е упътил към целта на неговия грабеж”, каза потърпевшият Петър Дамянов. 

Крадецът разбива няколко мазета. Действа сам и е абсолютно спокоен. „Влиза без никакви торби, само с едно фенерче в устата, а излиза с един сак, който беше пълен с един куфар, в който не знаем какво има, и с една голяма найлонова торба, в която стърчи калъфът на цигулката”, допълни Петър Дамянов. 

Снимка: btvnovinite.bg

Преди почти столетие бащата на Петър купил цигулката от Германия, докато следва медицина. „Предполагам, че е била с добри качества, защото я показах на мой близък и той каза, че цигулката е ценна”, каза още той.

Сигналът за кражбата е подаден в столичното Пето районно, а от полицията обясниха, че са образували проверка и издирват извършителя. 

Петър се упреква, че я е оставил в мазето, преди да я занесе за поправка. Ако полицията му я върне, няма да я продава, а ще я подари.

Решил е, че подаръкът ще отиде при непознат музикант, който не може да си купи собствена цигулка.