Насилие, лоша хигиена и животозастрашаваща некомпетентност – за това е обвинено ръководството на Дома за умствена изостаналост в Качулка. Директорът обаче отрича всички твърдения по отношение на работата си, а междувременно назначените проверки все още не са излезли с конкретен резултат.

Бившият началник и подател на последния сигнал Георги Маринов твърди, че побоят над потребители е всекидневен, а служителите си мълчат от страх. Като други проблеми се посочват лошата хигиена и оскъдната храна. Пред камерата ни хората разказват за своеобразен „карцер” за провинилите се, а също и за смъртни случаи.

„Искам да кажа, че през моето управление за 5 г. в дома не съм допуснал и аз не съм позволявал не да ударя, а да пипна потребител”, декларира директорът Злати Стоянов. По думите му карцер в Качулка нямало – имало „обособена стая за човек, който е агресивен”.

Той отхвърли и твърденията, че в дома има краста и че се мие само с чиста вода – без препарати.

Маринов разказа за жена, която била с прекършен гръбнак след падане по стълбите и, въпреки предписанието на лекарите веднага да бъде преместена в болница в Пловдив, била оставена в дома, където няколко дни по-късно починала.

Снимка: bTV

Стоянов отговори, че до момента проверките на общинската администрация, прокуратурата, Икономическа полиция, Инспекция по труда, Агенцията за социално подпомагане и т.н. не са показали нарушения в мащаба на тези от сигнала.

В сигнал до bTV служители от Качулка показват каква е храната в Дома.Болните били недохранени ,въпреки държавната издръжка от над 400 лева на човек месечнo. "Има рецептурник,който се ползва. Mенютата са съобразени от този рецептурник", отговори директорът.

В община Сливен имат сигнали за побой над психично болни в Качулка от 2015, 2016 и 2017 г.

Здравка Катилеева от сливенската община посочи, че е постъпил сигнали  за цялостната дейност на дома и със заповед на кмета е сформирана комисия, която трябва да приключи проверката си до края на месеца.

Междувременно, жена, говорила пред камерата на bTV, е преместена в друг дом - в Раднево. А служители, коментирали преди две години пред медиите състоянието на обекта, се оказват по-късно уволнени.