Истински бум се наблюдава в броя на студентите, които учат в сектора на здравеопазването – за 7 години броят им е скочил двойно. Това посочи в студиото на „Тази сутрин“ изпълнителният директор на Институт „Отворено общество“ Георги Стойчев, който ръководи екипа на рейтинговата система на ВУЗ у нас.

Става дума за рационализация на избора на кандидат-студентите, не бих казал, че наблюдаваме нова мода – има приближаване на структурата на висшето образование до нуждите на пазара на труда, коментира той.

Отличниците избира медицина, стоматология, фармация, математика, филология, а най-масови са направления като икономика, педагогика и администрация и управление, където често се класират кандидат-студенти не по първо желание. „Педагогиката се превръща в привлекателна специалност, има над 40% увеличение. Това е заради политиките на МОН, което стимулира привличането на кандидат-студенти с облекчения за такси и възможност за допълнителна стипендия, има и естествен интерес към това професионално направление“, коментира експертът.

Двойно се е увеличил и броят на чуждестранните студенти – те вече са 8 на сто, което е над средното за развитите индустриални държави.

Вижте още във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!