Втори ден продължават протестите на земеделските производители в цялата страна. Отново се очакват блокади на пътища, днес те ще са с час по-дълги – от 10 ч. до 13 ч.

Тежката техника е разположена на десетки места в страната. Представители от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) предупредиха, че времето на протестните действия ще се увеличава с всеки изминал ден, докато не бъдат приети исканията им.

Засега в събота и неделя няма да има блокади.

Правителство предложи нов меморандум за решаване на проблемите в сектора. Премиерът Николай Денков покани недоволните на разговор. Той обаче още веднъж подчерта, че решението на проблема не е да се раздават средства на калпак. Идеята е да се подпомагат допълнително фермери, които са доказали, че са на загуба.

Отговорът на протестиращите е, че ако работят само на загуба, то значи отдавна трябва да са фалирали. Те настояват помощта да е за всички.

Междувременно комисията по земеделие днес ще изслуша ресорния министър Кирил Вътев.

Недоволството на фермерите у нас и в други държави от Европейският съюз е и срещу Зелената сделка и мерките, които се налагат от Европейската комисия.

Коментарите по темата на зам.-председателя на парламентарната Комисия по земеделие Росен Костурков и на председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов – гледайте във видеото!