Точно 11 дни след избухването на пожар в склада за пиротехника край Елин Пелин все още се чуват гърмежи. За това сигнализират зрители на bTV и питат безопасно ли е в района.

И в момента на пътя между Елин Пелин и с. Гара Елин Пелин има дежурни екипи на пожарната и на полицията 24 часа. Те са в готовност да реагират при необходимост.

Пожарът в складовете за фойерверки избухна на 25 юли вечерта и взе 4 жертви. Заради продължаващи взривове главният път към с. Гара Елин Пелин беше отворен 9 дни след инцидента.

В часовете след началото на взривовете чрез системата за ранно оповестяване BG-ALERT жителите на селото бяха призовани да се евакуират.

 

„Има постоянна охрана от полицията, пожарната и доброволци. Не смятам, че има някаква опасност“, коментира пред bTV кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов.

По негова информация днес в опожарените складове ще влязат и следователи, които да установят как се стигна до инцидента.

„От пожарната предупредиха, че отделни гърмежи ще има до 10 дни. Това се случва, когато обливат складовете от пожарната“, каза още кметът.

По думите на Ивайло Симеонов ситуацията в района се нормализира.

„Оттук нататък е важно да се преосмисли на какво разстояние от населените места може да има такъв тип съоръжения, независимо какъв тип сигурност има в тях. Ако вятърът не беше западен, щеше да има тежки поражения върху населеното място“, коментира още кметът.