Днес, утре и в четвъртък ни очакват рекордни горещини. Това заяви в „Тази сутрин“ климатологът проф. Георги Рачев.

„Изпращаме юни месец като топъл, нищо че беше 10 градуса на 1 юни, компенсирахме. Имаше и доста валежи, но настава време за море. Това, че събота и неделя очакваме захлаждане по Черноморието, не означава, че непрекъснато ще бъде облачно и няма да има време за плаж“, коментира експертът.

Климатологът обясни, че от понеделник времето ще бъде перфектно, температурата на морската вода ще бъде около 23 градуса. „От събота и неделя настъпва едно по-спокойно по отношение на топлината време. Няма да има крещящи горещини“, посочи още той.

Проф. Рачев заяви, че през юли ще бъде горещо в цяла Европа, само в България се очаква леко захлаждане. Той успокои, че разликата ще бъде с около градус по-ниска в сравнение с останалите държави на Стария континент.

Според него температурите у нас през юли ще бъдат в рамките на нормалното. Очакват се обаче повече дъждове от стандартното за сезона.

 Проф. Рачев коментира и времето в Москва, където жегите бяха последвани от мощна буря: „Там е доста равно, мина един студен фронт, както при нас, само че там беше доста добре изразен. Това не е за първи път, почти през година такива бури стават в Москва“.

Той посъветва хората при силна гръмотевична буря да не излизат навън, защото летящите предмети се превръщат в шрапнели.