Временен мораториум върху вноса на боклук - това поиска премиерът Бойко Борисов след скандала с италианския боклук. Това предизвика недоволство в рециклиращия сектор, които пък от своя страна се срещнаха с министъра на околната среда и водите.

Над сто хиляди килограма текстилни отпадъци идват в склад всеки месец. Дрехите пътуват с Анекс 7. Това е документ, с който пътуват всички текстилни отпадъци.

Снимка: bTV

Така може да се проследи дали стоката, която пристига в страната ни, е законна. След като пристигнат в склада, всички дрехи се сортират и преработват ръчно. 

Около 6 хиляди тона текстилни отпадъци идват тук годишно. 80 процента от тях след преработка са годни за повторно използване.

Тук работят над 100 души. При налагане на временен мораториум всички те остават безработни.

Снимка: bTV

„В нашата фабрика имаме суровина за около 1-2 седмици. След това ние трябва да я затворим. Няма как да държим хората, при положение, че няма какво да правим“, казват от предприятието.

Снимка: bTV

Това предизвиква и негодувание в брашна, според който необходимите мерки за спиране на нерегламентирания внос на отпадъци са не мораториум, а израждането на нова система за отпадъци. Затова и поискаха среща с екоминистъра.

Снимка: bTV

„Ще въведем гранични пунктове, през които ще се въвеждат стоките, с GPS ще се проследяват и ние ще имаме  информация къде и какво се случва. Ще въведем няколко кода, които са рискови на стоките, които ще бъдат под особен контрол“, заяви Емил Димитров, екоминистър.      

Снимка: bTV

Дали ще има мораториум на рециклиращия сектор ще стане ясно средата на другата седмица. Междувременно от екоминистерството обявиха, че в ТЕЦ "Бобов дол" продължава нерегламентираното горене на отпадъци.  

Работата в теца обаче няма да се спира. Ще продължи горенето на въглища.