100 000 души без право на глас в района на Кърджали. Причината е промяна в Изборния кодекс, според която избирателите трябва да имат настоящ адрес у нас поне три месеца преди вота. Така много от пристигналите гласоподаватели бяха върнати.

До 12 ч. при 99,8% от обработените протоколи в 09 РИК Кърджали ДПС има 38284 гласа или 65,34 на сто от гласовете. Това означава, че  има близо 4 000 гласа по - малко от предишните европейски избори. И почти същият брой като на парламентарните избори преди две години.

ГЕРБ печели 16,10% или 9431 гласа, БСП печели 7,81% или 4577 гласа. ДОСТ печели 4,31% или 2524 гласа.

Борбите в село Стремци, състезанието за коча и за купата на кмета на Кърджали събират гости от района и Турция с избирателни права, както и цялото местно ръководство на ДПС.

Благотворителните вечери са посещавани от много по-високи гости. На една от масите са кметовете на турските градове Текирда и Чорлу, заместниците им, общински съветници и депутати.

За ДПС предизборната кампания съвпадна със свещения месец Рамазан. На площада на Момчилград се събраха над 1500 души на благотворителната вечеря Ифтар.

От района на Кърджали в листата на ДПС няма нито един кандидат. Това обаче не впечатлява избирателите. Опозицията в Кърджали определя методите на ДПС като дразнещи. От ДОСТ също губят в плакатната война.

Говори се активно, че селските кметове пазят при себе си българските лични карти на изселниците и ги използват на избори. Така не се налага да пътуват рейсове с избиратели.

Жалбите на ДПС са срещу агитация от държавни служители и горски работници.

Най-големият проблем в изборния ден предизвика попадането в забранителния списък на над 100 000 избиратели, живеещи в Турция с постоянен, но без настоящ адрес в България.

„Лицемерието от политиката трябва да го спрем всички ние. Не само, че ние от ДПС ще предприемем действия, призовавам всички демократични хора, всички, които отстояваме демокрацията и законността, да не позволяваме да се нарушава Конституцията”, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Уседналостта е европейски принцип за европейските избори, така че коментарът е излишен. Ако имат законово право, нека да ги дописват, но ако се правят някакви фалшификации, не подкрепям”, заяви председателят на НС Цвета Караянчева.

Тя отрече ГЕРБ да купува гласове и да раздава подаръци и определи кампанията като спортсменска.