В 32 секции ще гласуват в неделя сънародниците ни в съседна Гърция. В Никити на Халкидики е секцията с най-много подадени предварително електронни заявления за гласуване в Гърция за предстоящия вот на 11 юли.

Близо 200 души са заявили предварително, че искат да гласуват там, а общо заявленията подадени за цяла Гърция са почти 2000.

Снимка: btvnovinite.bg

Гърция остава първи избор за лятна почивка в чужбина това лято според родни туроператори. За плажуващите в Никити е добра новина, че за втори път в града има разкрита секция. 

„Ще дам своя глас, защото трябва да имаме някакъв избор, а не да оставяме нещата на произвола“, казва турист и собственик на водолазен център.

В Северна Гърция се открити общо 11 секции в 4 населени места, където живеят уседнали български общности, и в 7, където можем да предположим, че са открити секции, благодарение на туристите и сезонните работници, които са подали заявления за гласуване.

За първи път ще се гласува и на островите Лефкада, Лемнос и Тасос, както и в курорта Неа Перамос.

За Северна Гърция са поръчани общо 11 400 бюлетини, които днес отпътуват от Солун към секциите в региона.

„Всичко е подготвено, материалите са докарани, хората са определени и сме готови да приключим с организацията за изборите. Консулството отговаря за това комисията да влезе на място, което е оборудвано, да се свърже с местните власти. Това място трябва да има мебели, да има урна, да има параван, да има интернет“, посочи Владимир Писанчев, генерален консул на България в Гърция.

„Общите правила, които действат в Гърция, са известни – трябва да се носи маска на затворени места, да се спазва дистанция. Това е част и от инструкцията, която даваме“, добави той.

Снимка: btvnovinite.bg

Възможно е гръцките власти всеки момент да вземат решение да върнат задължителните маски на открито. Те бяха премахнати едва преди две седмици, но през последните дни се наблюдава скок на новозаразените с коронавирус.

По тази причина има и нови рестрикции за заведенията – те могат да сервират единствено на седнали клиенти, танците по дискотеките са забранени. Заведенията спазват стриктно правилата, защото глобите са солени.

В Северна Гърция ще се гласува само на хартия, общо 6 машини са предвидени единствено за секциите в Атина. На предишните избори в цяла Гърция са били открити общо 20 секции, а сега благодарение на промяната в изборните правила, както в много държави по света, и тук секциите са повече – общо 32.