„Позицията е, че тези батальонни бойни групи (на НАТО) ще бъдат разположени в страните членки на източния фланг, докогато съществува опасност най вече опасност от Руската федерация, предвид това, което става в Украйна“, заяви военният заместник-министър Йордан Божилов в „Тази сутрин“.

„Работим в направление тази бойна група (на НАТО) да бъде усилена. Преговаряме с Италия да поеме тъй наречената роля на рамкова държава, тоест да предостави ключово необходими способности, както и персонал. Бойната група ще бъде укрепена до към 1000-1500 военнослужещи, както са бойните групи във всички останали страни на източния фланг. Това е елемент на отбраната на НАТО и ние трябва да работим с други страни партньори да предоставят тази техника, която ни е необходима“, каза военният заместник-министър.

Божилов е категоричен, че решението на Народното събрание страната ни да не предоставя оръжие на Украйна се спазва стриктно.

Заместник-министърът категорично отрече подозренията, че български самолети СУ-25 са предоставени на Украйна след ремонт в Беларус.

По думите му имаме един от най-големите заводи за ремонт на танкове и бронирана техника в Европа, където сега се ремонтират български танкове, така че можем да отговорим на искането на украинската страна.

От друга страна Божилов смята, че България трябва да се откаже от танковете Т-72, които са морално и технически остарели, както и от останалата руска военна техника, не само защото е остаряла, а и защото при сегашната геополитическа ситуация става невъзможно тя да се поддържа.

Засега България не планира да купува изтребители втора ръка, докато дойдат поръчаните F16 от САЩ. Засега се залага на удължаване на живота на съветските изтребители, за които вариантът е да бъдат ремонтирани в Полша.

Нидерландските изтребители F35, които участват в охраната на въздушното ни пространство, ще бъдат тук до края на месеца, каза Божилов.

„Със сигурност в НАТО се разработват различни планове как да се подпомогнат държавите на източния фланг, защото не сме само ние в тази ситуация с остаряла съветска техника. Всички страни от източния фланг ще бъдат подпомогнати“, каза заместник-министърът на отбраната.

Вижте целия разговор във видеото.