Ямболски села втори месец са без вода. Стотици семейства от са принудени да наливат вода от далеч или с водоноска. Заради безводието хората са притеснени от епидемичен взрив. Решението – 3,5 млн. лв. за подмяна на 20 км тръбопровод.

Къщата на 80-годишната Стойка Митева се намира в с. Миладиновци. Жената едва се движи и трудно извършва основната домакинска работа без вида. Чешмата е пресъхнала и тя разчита само на тубите.

Снимка: btvnovinite.bg

В годините селото е виждало частично безводие, но подобно бедствие, жителите му не помнят. Населението е предимно от стари и болни хора. От местното ВиК дружество временно са решили проблема с водоноска в центъра на селото. Според хората, обаче, водата не стига за всички и не е годна за пиене.

„Не става за пиене, и за кафе не става. Мръсна е водата. Майка ми е с бастун, как да си донесе вода, живее в другия край на селото“, каза Валентина Симеонова.

Снимка: btvnovinite.bg

Парадоксът е, че вода има, но не стига до селото заради старите тръби и постоянни аварии, обясняват от ВиК – Ямбол.

„Отстраняваме ги,пускаме водата и след 2-3 часа пак става новата авария. Всички тръбопроводи са стари, самите гумени уплътнители са с изтекъл срок и не си вършат функцията. Най-лошо е, че самите тръби гърмят, цялата тръба се разпада“, обясни инж.Стоян Радев, управител на ВИК-Ямбол.

Снимка: btvnovinite.bg

 Решението е подмяна на тръбопровода по 20-километровото трасе. От Община Тунджа, в която се намират засегнатите села, са изпратили писмо до регионалното министерство за финансиране на проекта. 

„Не могат да се спазват елементарните противоепидемични мерки – да си измиеш ръцете и вечер са се изкъпеш. Абсолютно е опасно, даже хората са притеснени, че всеки момент може да избухнат стомашно-чревни и други опасни заболявания“, коментира ветеринарният лекар Георги Георгиев.

В подобна ситуация са близките села Драма и Крумово. Още десет населени места в Ямболска област са на воден режим.