Жителите на столичния квартал „Редута“ алармират, че кражбите района зачестяват. Според тях за убежище на джебчиите служи изоставена сграда на улица „Живко Николов“. 

„Внимание крадци!“ С такива предупредителни табели осъмна кварталът преди няколко дни. Крадат се от велосипеди до дребни стотинки от автомобилите. Според хората, кражбите правят самонастнаили се хора в близък изоставен строеж.

Снимка: btvnovinite.bg

Сградата е започната през 90-те на XX в. Оттогава обаче остава недостроена, защото собственикът ѝ свършва парите. Оттогава нейни обитатели са бездомниците, а следите им са навсякъде. Някои от стаите дори са обзаведени.

Едно от помещенията в изоставения строеж е пригодено за живот – има дюшек със завивки, дори пране. Виждат се и предмети, които впоследствие се издават за вторични суровини.

Снимка: btvnovinite.bg

В друго помещение има семейство с 3 малки деца.

Жената споделя, че са живели на бул. „Константин Величков“, но разрушават жилището, което обитавали. Три месеца прекарали в приют, а вече четири са в изоставения строеж. По думите ѝ няма други хора в недостроената сграда. Категорична е, че нямат общо с кражбите в квартала.

Снимка: btvnovinite.bgЖителите на квартал „Редута“ искат премахване на стария строеж. Ива Радоевска разказа, че тя живее срещу изоставения строеж: „От вкъщи се виждат всички боклуци, събирани с години. Всички хора, които живеят вътре. Има трайно настанили се хора – около 10 възрастни и 3-4 деца“. 

Снимка: btvnovinite.bg

Местните се категорични, че освен ръста на престъпленията, сградата е опасна. Кметът на р-н „Слатина“ Георги Илиев обясни, че ще се направи обследване на сградата, за да се прецени дали може да бъде довършена или разрушена.

По думите му самонастанилите се хора не са от София, но не пожела да каже подробности. Допълни, че при желание от страна на семейството, могат да се настанят в специализиран център.