Вицепремиерът Красимир Каракачанов с гневно писмо до премиера на Република Северна Македония Зоран Заев. Причината е намерението на македонските власти да върнат в училище сръбски език и култура. Депутатът на ВМРО доц. Милен Михов обясни в „Тази сутрин“, че причина за реакцията е „стара травма“. 

По думите му изграждането на Сръбски културен център в Скопие и изучаването на сръбския език в македонските училища е продължение на една дълга политика, която се води от всички партии в западната ни съседка. 

„Ще припомня, че предходните години големите сръбски празници се отбелязваха във Вардарска Македония. Проектът Скопие 2014 включваше и бяха изградени култови сръбски сгради от времето на Втората световна война. В момента върви строителството на Офицерски дом, символ на сръбската армия“, обясни депутатът от ВМРО. 

Доц. Михов коментира, че тези действия не означават влошаване а двустранните отношения. Депутатът ги определи като „очаквано оправдание“ заради позицията на страната ни по линия на старта на преговорите на Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз. 

„Това е предизвикателство към нас. Би било приемливо, ако в същото време тези отношения между Скопие и Белград бяха реципрочни на Скопие – София. И днес в Северна Македония няма нито една българска телевизия или вестник. Имаме информация за полицейска акция от вчера в Струмица срещу автомобилите с българска регистрация – били са щателно проверявани от тежковъоръжени полицаи“, каза доц. Михов. 

Според него, ако тези данни се потвърдят, от ВМРО ще поискат обяснение от властите. Той беше категоричен, че отношението към българските граждани в Северна Македония се е променило.