Остават два дни до поредната кампания на фондация "Капачки за бъдеще". Тази година освен капачки вече се събират и кенчета. Със средствата, набрани досега, вече са закупени 5 детски линейки. От фондацията вече се борят за шеста линейка и с парите, които ще се осигурят в неделя, най-вероятно ще бъде купена такава.

Лазар Радков показа оборудването на линейката пред камерата на bTV.

„Най-важното нещо е транспортният кувьоз. Под него имаме специализирана носилка, която автоматично може да се вдига и спуска. Имаме и антивибрационна платформа, което е много важно за транспортирането на бебенцата – вибрациите са едни от най-сериозните рискови фактори. Има пациентен монитор за жизнени показатели, инфузионна помпа, респиратор и аспиратор“, обясни той.

„Линейката е не само за недоносени бебенца, но и за всякакви бебенца със здравословни проблеми, които не могат да получат нужната медицинска грижа там, където са, и трябва да отидат в по-специализирано заведение“, посочи Лазар Радков.

Една такава линейка струва около 200 000 лева.

„В неделя ще се проведе 13-ата ни кампания – от 9 до 16 часа на площад „Александър Батемберг“. Ще станат шест години откакто тя съществува. През следващите седмици ще имаме кампании в още 30 града. На нашата страници са описани всички събития. Елате, бъдете и доброволци. Имаше нужда и от чували, и тиксо, нуждите ни също са описани. В София и Пловдив събираме освен капачки и кенчета – и пластмасови бутилки. До момента сме рециклирали над 1 милион и 100 хиляди килограма пластмаса, която вместо да отиде в природата, се превръща в нещо, което помага", каза Лазар Радков.

„От края на 2017 г. до края на 2018 г. дарихме 22 кувьоза, повечето от които са стационарни, но има и транспортни“, посочи още той.