ВМА отправя призив за даряване на кръв. От Центъра по трансфузионна хематология към лечебното заведение отбелязват спад на броя на доброволните кръводарители.

Снимка: btvnovinite.bg

„Проблем с осигуряване на болницата с кръв и кръвни продукти по време на тази пандемия съществува по цял свят. Просто хората изпитват известни страхове да посещават трансфузионните центрове. Искам да ги успокоя и да има кажа, че сме взели всички мерки за едно сигурно и безопасно кръводаряване“, каза проф. Румен Попов.

По неговите думи, за да се преодолее недостига от кръв в болниците, всички български граждани между 18 и 65 години трябва да даряват редовно.

Снимка: btvnovinite.bg

Преболедувалите COVID-19, както и имунизираните срещу болестта, могат да даряват кръв 28 дни след излекуването си или след втората инжекция с ваксината. Вземането на кръв се взима от медицинска сестра и под контрола на лекар.

Към момента ВМА има необходимите количества плазма за своите пациенти, каза проф. Попов.

Всички желаещи да дарят кръв могат да го направят във ВМА между 8 и 16 ч.

Минути след отварянето на центъра по трансфузионна хематология Иван Траянов е сред първите доброволци. Споделя, че дарява кръв "редовно, горе долу веднъж годишно, за да помагаме на медиците и да спасяваме животи, надявам се да сме полезни".

Процедурата отнема не повече от 10 минути. Въпреки това желаещите да дарят кръв намаляват.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!