Снимка на министър Николай Денков, който разговаря с баща за образованието на децата му, доби голяма популярност в социалните мрежи. Фотографията е от ромския квартал на Берковица.

В училището в берковския квартал "Раковица" учат близо 200 деца – от подготвителни групи до седми клас. Всички са от ромски произход, но не всички са редовни. Обикновено родителите на нередовните посочват недоимъка като причина за отсъствието на децата им. Педагозите обаче не винаги са съгласни с това.

"Предоставяме закуска, обяд, мляко, плодове. Всяка година купуваме за първи клас раници“, заяви директорът на ОУ „Г.С. Раковски“ Таня Йонова.

Снимка: bTV

Около 4000 души живеят в квартала. Много от семействата има роднина в чужбина, които им изпраща пари. Други обаче нямат тази възможност.

Валентина и Васил Петрови отглеждат петима внуци не с пари от чужбина, а с помощта на каруцата и коня им Симеон. Изкарват средно по десетина лева на ден. Понякога се прибират без спечелен лев. Въпреки бедността внуците им редовно ходят на училище.

При посещението си в Берковица преди седмица министърът на образованието се срещна с родителите на трима от най-често отсъстващите ученици.

"Изключително приятни, будни, умни. Оказа се, че нито родителите им, нито бабата са образовани и от там изглежда се прехвърля върху тях. Така че трябва да се счупи този лош цикъл, при който необразованите родители не разбират колко е важно да образоват и децата", заяви проф. Николай Денков.

Обещанието на бащата, че децата му редовно ще ходят на училище, се изпълни частично. На училище беше само едно от тях. За останалите деца обещание този път даде дядо им Симеон Русенов. 

Снимка: bTV

„Обещавам, че ще ходят децата на училище редовно. Насила не можеш да ги караш да учат, това си е тяхното желание. Ние ги пращаме на училище, не ги спираме да не ходят, иначе ще станат неграмотни. Ето, ние не сме учили, сега, като сме неграмотни, не е хубаво", каза той.

Усилията на педагозите да доведат и задържат децата в класните стаи дават резултат. От началото на новата учебна година в област Монтана в класните стаи са се завърнали почти 100 деца.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!