Поредно отличие за bTV. Криминалният ни репортер Владислава Тричкова спечели първо място в категорияta "Електронна медия" в журналистическия конкурс "Валя Крушкина – журналистика за хората". За първото място в категорията се бориха 56 репортажа.

Репортерът ни спечели с филма "Дестинация: Оцеляване". В него се разказват историите на българи, избягали от родината си, за да се трансплантират в чужбина. Операторите на bTV Добромир Иванов и Огнян Кръстев пък получиха отличия в категория "Снимащ журналист".

И ще едно признание - Лили Ангелова от bTV Радио спечели наградата "Даниела Сеизова - в името на живота". Отличието е за работата ѝ като радиожурналист, показващ проблемите и търсещ решенията в сферата на здравеопазването.

За осем години Владислава Тричкова е отличена с четири награди на името на Валя Крушкина.

Героите в "Дестинация: Оцеляване" отиват да се трансплантират в Испания, която е на първо място в света по трансплантации.

„На ден средно там се правят по 15 трансплантации, у нас за цялата 2022 г. са направени общо 20. Аз съм живяла в Испания, имам поглед от първо лице и съм се сблъсквала със ситуации. Те имат страхотна машина – всеки знае какво да прави 24 часа в денонощието. Ако се случи нещо и човек падне на улицата и почине, веднага една група от хора започва така да работи, че неговите органи могат след два часа да са на другия край на Испания и на следващия ден да има един-два-три, а може би и повече спасени животи“, коментира Владислава Тричкова.

„Това е много ценна и отговорна награда. Спомням си, когато започнах – преди около 20 години, работа в тази професия и се срещнах с Даниела Сеизова. Това, което свързвам с нея, е думата „битка“. Тя влизаше в битка за правата на пациентите и правата на лекарите. Затова е изключително отговорно“, коментира Лили Ангелова в ефира на „Тази сутрин“.

„Надявам се, че с bTV Радио и ние влизаме в тези битки – те са много трудни и много чести. Непрекъснато избухват скандали в сферата. Политическата мъгла в здравеопазването през последните 20 години – откакто аз съм в сферата, никога не се е избистрила“, каза още тя.

Според нея най-големият проблем е, че системата поставя в конфликт лекари и пациенти.

„И много често нито лекарят, нито пациентът е виновен за дадена ситуация, а системата. Това си го говорим години наред, водим тези битки и ще продължим“, коментира Лили Ангелова.

„Голяма моя тема са онкоболните. Когато получиш диагнозата в България, вместо да има време за разговор с доктора за надежда, ти се оказваш пред една стена и започваш да се чудиш по кой път да тръгнеш, да се движиш през един лабиринт. Пред теб застава системата – тя е трудна, тежка и демократична. Нашите лекари перманентно са пред бърнаут. Няма време – това е един от най-големите проблеми за мен. Когато в западните държави получиш диагноза за онкологично заболяване, отиваш в следващия кабинет, където е психологът“, посочи още тя.