Не пийте преди да се качите в автомобила си. За това призова в предаването „Тази сутрин“ журналистът Владислава Тричкова, чийто филм „Нито едно дете повече“ зрителите могат да видят в bTV Репортерите тази събота (16 септември).  

„Статистиката от 1 януари 2022 г. до 13 септември за 2022 г. и 2023 г. показва, че пияните шофьори са над 6000, като над 3300 от тях са седнали зад волана след употребата на сериозно количество алкохол – става дума за над 1,2 промила“, каза Владислава Тричкова.

Тя допълни, че притеснителното в тази статистика е, че 100 души до 13 септември са седнали зад волана за втори път след употребата на алкохол и наркотици. „Лекари казва, че комбинирането на алкохол и наркотици е много опасна комбинация“, попълни тя.

Снимка: bTV

„Данните показват, че има ръст на загиналите при пресичане на пешеходна пътека – 61 души повече са намерили смъртта си, в сравнение с 2022 г. за съжаление в тази статистика попадат и хора като Ани, Явор и Филип“, каза още журналистът. Владислава Тричкова допълни, че има и над 1000 ранени на пешеходна пътека.

„Разговаряхме с доц. Гешева, която е началник Клиника по токсикология в болница „Пирогов“. Това, което тя ни каза, е, че последните проучвания, че дори след 0,3.2 промила алкохол в кръвта човек не бива да сяда зад волана. Реакциите, емоциите, зрението, слуха се променят след употребата на алкохол. Ето защо медиците застават зад предлаганите промени и смятат, че трябва да се шофира само с нула промила алкохол в кръвта“, каза още тя.

Снимка: bTV

Гледайте „Нито едно дете повече“ в bTV Репортерите тази събота.