Концентрации на цианид 100 пъти над допустимото са констатирани на изхода на хвостохранилището в Лъки. Прокуратурата повдигна обвинения заради замърсяването на реките Юговска и Чепеларска.

От ВиК дружеството в Пловдив казаха, че няма отклонения в нормите на питейната вода. Това са показали изследвания, направени през последните няколко дни.

Снимка: btvnovinite.bg

„Няма никаква опасност за жителите на селата, които се захранват от помпена станция „Чая“, която е най-близо до поречието на река Чая. Тази помпена станция разполага с два сондажа. Взехме проби от тях и не се откриха никакви отклонения от физико-химичните показатели на водата“, обясни Антон Гълъбов, главен инженер на ВиК-Пловдив.

Сондажите са така проектирани, че горната им част е с т.нар. циментация, която не позволява да навлязат замърсени повърхностни води в сондажа. Затова и няма как да се получи замърсяване на реката, уточни той.

Очакват се резултатите на РЗИ, които да потвърдят тези резултати.

Снимка: btvnovinite.bg

„Пробив в системата може да има. Не мисля, че е системно замърсяване. Получил се е някакъв прецедент. Ще установим от какво е и няма да пуснем предприятието да работи, преди да премахнем причините. Ако има изпускане на цианид, то не е направено с умисъл“, коментира Атанас Марински, изпълнителен директор на „Лъки Инвест“.

Двама души са задържани за замърсяването на реките Юговска и Чепеларска. Те остават в ареста за 72 часа.

Това не е първото отравяне на реки в района. Само преди десетина дни авария на хвостопровод над Лъки доведе до замърсяване на водите на реките Юговска и Чепеларска. Във водите потича неизвестно количество хвост, пълен с тежки метали и променя дори цвета на реката.

В началото на месеца боклуци от Испания бяха изсипани в коритото на река Чая край село Катуница. Мястото е част от защитена зона "Натура 2000". РИОСВ задължи Община Садово да изчисти отпадъците до средата на март.

На 25 януари тонове мъртва риба изплуваха от река Марица между Пловдив и Пазарджик.