„Държавата не е само ресторанти и театри. Трябва да разберем и да осъзнаем, че има тежка болест и трябва да запазим хората живи. Никаква файда няма от забогатяващ ресторантьор мъртъв, отколкото жив – по-беден“.

Това каза в предаването „Тази сутрин“ председателят по култура и медии в НС и бивш министър на културата Вежди Рашидов.

По думите му правителството ще отпусне 30 млн. повече за култура.

Рашидов сподели, че според него е грешка, че досега Министерството на културата не е глобило протестиращите, които замерят с яйца сгради – паметници на културата. По думите му отговорност е на сегашния министър Боил Банов да го направи.

„Искам да видя какво улицата предлага като послание. А това, което предлага, е яйца по паметници на културата. За съжаление институциите от страх не работят. До днес 100 пъти да съм глобил инициаторите, които хвърлят павета и яйца по паметници на културата“, коментира Рашидов.

По адрес на Боил Банов заяви: „Той още първата седмица се еманципира момчето. Обърна ми гръб. Да е жив и здрав. По-скоро какво прави – това е по-важното. Аз го направих министър, а премиерът го назначи“.

За премиера и събитията около него през последните месеци Рашидов коментира, че „има недъзи, но и стотици добри неща и ако това не го признаем, ние сме един черноглед народ.

"Грешка е, например, че може да излезе на министър-председателя запис от дома му. Това е недопустимо за нито една държава“, допълни той.

По думите на Рашидов е недопустимо да се анализира какво е говорил Борисов зад вратите на дома си, тъй като това е негово право.

Относно ситуацията с председателя на НС Цвета Караянчева бившият министър на културата каза, че тя и премиерът „са си простили“.

„Разбраха се, че може да е монтаж. Тя му се сърди, известно време сигурно ѝ е било неприятно, Борисов я прегърна. Има грехове, има и прошки“, поясни Вежди Рашидов.

Чуйте целия разговор във видеото.