Очаква се речта на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън да бъде началото на едно помирение в американския народ. Такъв анализ направи часове преди инаугурацията Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика.

„Стана ясно, че в сърцето на САЩ има разделение и че много милиони не могат да признаят победата на Джо Байдън и не искат да се случи това предаване на властта“, коментира Червена в ефира на „Тази сутрин“.

По думите ѝ на Байдън му предстоят тежки месеци, защото трябва да се справи с редица кризи – започвайки от пандемията от COVID-19 и икономическите последици от нея.

Други важни задачи пред нови президент – да помогне на американците да намерят път един към друг и да върне лидерското място на САЩ в света.

Чернева цитира и проучване, проведено сред 15 хил. души в Европа: „2/3 от европейците, макар че приветстват смяната в Белия дом и много повече подкрепят Байдън, в крайна сметка смятат че Америка няма да може толкова лесно да си върне предишната сила. 52% от германците смятат че не може да се разчита на САЩ и че Европа трябва да започне да се грижи сама за себе си“.

Чуйте целия разговор във видеото.