"Въпросът е как са насочени антикризисните мерки. Едно е да достигнат до хората в нужда, а те не са повечето хора в обществото. Друго е да стреляш с топ по врабчета – да разхвърляш пари на всички и по-голямата помощ да достигнат до именно до тези, които реално нямат нужда“.

Това заяви в "Тази сутрин" бившият финансов министър Милен Велчев. По думите му се изразходват „безсмислено ресурси, които могат да бъдат насочени по-правилно“.

Според него нулевата ставка на ДДС за хляба също облагодетелства богатите, защото те купуват по-скъп хляб.

Що се отнася до доставките на руски газ Велчев каза, че „въобще няма да се учуди, ако получим същите инструкции от Европейската комисия, каквито са получили Италия и Германия“.

„Най-вероятното Европейската комисия ще каже, че е добре да се отварят сметки в рубли, стига сделката да се счита за приключена, когато плащането бъде направено в евро и ако това е приемливо от руска гледна точка в случая с Италия и Германия, няма причина да не бъде приемливо в случая с България“, смята бившият финансов министър.

„Директни санкции върху газа не са въведени от ЕС. Русия е тази, която спря доставките на газ за България, за Финландия и за Полша, защото ние отказахме да плащаме в рубли, а по-скоро може би ние трябваше да се направим на повече, за да си напишем домашното“, каза Велчев.

По думите му не е проблем да си доставяме природен газ от другаде, но въпросът е на каква цена. Европа може да се освободи от необходимостта от руски газ, но с цената на повече инвестиции и вероятно по-голяма цена и то не от днес за утре.

"Санкциите имат негативен ефект и за двете страни. Европа е основен пазар за руския газ, Москва ще пострада повече от спирането на тези доставки, но и Европа няма да остане незасегната", каза Велчев.

По въпроса за руския нефт бившият финансов министър посочи, че вярва на специалистите, според които рафинерията в Бургас може да преработва и друг петрол, а дори и да трябва време да се пренастрои, това няма да се усети, защото вносът на горива ще покрият търсенето.

„Свикнахме с това клише, че видите ли инфлацията била привнесена. Частично тя започна не в България, започна в Европа, започва в света, но неслучайно всеки месец българските показатели са двойно по-високи, отколкото в еврозоната“, каза Велчев.

Според него еврото трябва да бъде въведено и като средство срещу голямата инфлация.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!