Емблематичната Боянска църква навършва 760 години от обновяването си, както и 40 години от включването ѝ като паметник на културата в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

„Св. Никола и Св. Пантелеймон”, както е името на храма,  е сред най посещаваните църкви, между 300 и 400 туристи ежедневно посещават забележителността. Тя е изключително интересна със своята живопис.

„Тя е изключителен паметник на българската култура, с много образи. Цялостно се виждат образите на светите мъченици, които покриват един по-стар слой от стенописи, които най-вероятно са от XII в.”, посочи Снежана Първанова.

Един от емблематичните за храма стенописи е на „Тайната вечеря”. Върху масата са изобразени ряпа, чесън и лук – характерна за българите храна. Юда пък лежи върху масата и не е сред Христовите ученици.

Боянската църква: Знаци на паметта” е заглавието на специална експозиция с непоказвани до сега предмети, които могат да видят всички посетители. Обмисля се експозицията да остане за постоянно. 

„Църквата датира от периода на Първото българско царство – от края на X в. – началото на XI в. В средата на XIII в. севастократор Калоян достроява църквата с още една двуетажна част и обновява стенописите – обновява целия храм” разказа в „Тази сутрин” д-р Калин Йорданов, завеждащ филиал „Боянска църква” към Националния исторически музей.

По думите му има три пласта стенописи. Виждат се много фрагменти от втория пласт и по-малко от първия. Стенописите от 1258 г. са тези, които са запазени и до днес.

„В началото на XX в. боянчани решават, че тази малка и неугледна църквичка не може да побере християнската общност на селото, искали са да имат нов и модерен храм. Затова са искали да я съборят. За щастие, това не се е случило, благодарение на царица Елеонора – съпруга на цар Фердинанд”, допълни експертът.