С 4-дневна работна седмица експериментира част от бизнеса у нас. По света по-краткото работно време е въвеждано от различни работодатели, но невинаги моделът се е оказвал успешен.

В щата Юта преди години бе въведена 4-дневна работна седмица. В последствие жителите настояват да получават административни услуги и в петък и така моделът отпада.

В Швеция пък е правен експеримент за работа 6 часа дневно. Резултатът – по-доволни и здрави служители, но и повече разходи. Заради това, че е твърде скъп, моделът отпадна.

Снимка: btvnovinite.bg

Статистиката на Евростат показва, че най-много работни часове седмично са отчетени в Обединеното кралство – 42 часа за миналата година. България е сред страните с повече работни часове  – малко над 40. На другия полюс са страни като Дания и Норвегия.

Снимка: btvnovinite.bg

„Повече от 500 000 души са заети в преработващата промишленост. Дори да приемем, че ако се почива повече, ще дойдат на работа хората с по-добро настроение, това не важи за машините. Те не могат да се въртят по-бързо”, коментира в „Тази сутрин” Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в Българи.

По думите му, ако се намали работното време и се изработва по-малко, съответно и ще се плаща по-малко и доходите ще намалеят с повече от 20%.

„За да се произведе същото количество, трябва да се наемат повече работници и те трябва да се съгласят да получават по-малко с 20%. Същото важи за търговията и транспорта”, обясни Васил Велев.

Според Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа”, исторически погледнато намаляване на часовете на работната седмица са се случвали преди, следователно могат да се случат и занапред. Въпросът е обаче кога и как. По думите му се изисква макроанализ на целия процес.

„След „мързеливите” гърци, българските работници са тези, които полагат най-много труд в ЕС на годишна база. Очевидно е, че има някакъв резерв и той е защото трудът е най-евтиният ресурс в рамките на всякакви видове производство”, обясни Димитър Манолов.

И двамата са на мнение, че по-малка работна седмица няма как да се случи от днес за утре в такъв голям размер.