Дивите свине в България са около два пъти повече от нормата, твърдят от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП).

Възможно ли е заразата с африканска чума да бъде ограничена чрез отстрела на диви свине и как ловни дружинки се заеха да помогнат на държавата?

 

За проблема със заразната болест служители на ловни стопанства и ветеринари говориха и преди 2 години във филма "Мисия "Диви животни". Още тогава те коментираха, че чумата може да постави в риск цялата популация на диви прасета.

 

Снимка: Ладислав Цветков

Това е причината не от сега да се води политика по намаляване на популацията им. Според директорът на ЮЗДП Благоевград Дамян Дамянов техния брой и днес, когато чумата е вече у нас, е почти двойно по-голям. 

„Сега усилията са насочени към това да съхраним по някакъв начин дивите свине. Начинът е като снижим числеността им до степен да ограничим срещите им между тях”, казва Росен Мирчев, биолог в ЮЗДП.

„Заразяването става по контактен метод. Тоест вирусът е намерил начин и е прескочил кърлежа, и се пренася от едно прасе на друго. Било домашно или диво”, допълни той.

Снимка: Ладислав Цветков

Вирусът не се предава само по кръвен път, но вече е достатъчен контакт между животни и птици с него. Хищниците като вълк, лисица и чакал са “малцинство” пред птици от вранов вид. Популацията на вълци у нас е далеч по-малка и не може да бъде разглеждана като основен източник на разпространение.

Отстрелът на диви свине е трудна задача през лятото, за разлика от зимата, когато те посещават местата за подхранване на дивеч.

Снимка: Ладислав Цветков

„Стреля се в областта на врата или сърцето. И мъчно и не мъчно, такава ни е работата. Една част ние ще намалим, другата природата ще си я вземе и все пак ще останат”, коментира Ангел Власев, ловен надзирател „Витошко студена”.

Задължително се взимат проби от всяка отстреляна дива свиня.

Снимка: Ладислав Цветков

„Някои не проявяват клинични признаци, но са заразоносители. Пробите, които взимаме са далак, бъбрек и лимфни възли. Отделно взимаме кръвна проба, защото тестовете са различни”, уточнява д-р Анета Трифонова, ветеринар в ЮЗДП.

Снимка: Ладислав Цветков

„Идеята е правилно, дългосрочно стопанисване на тези запаси и ако на едното място това куца, то веднага се прехвърля и върху останалите площи. Тоест тук няма място за делене на държава и ловци. Трябва да отчетем ситуацията и трябва да бъдем единни и да го правим така, както го изискват правилата”, обобщава ситуацията директорът на ЮЗДП Дамян Дамянов.