Министърът на спорта в оставка Радостин Василев обясни пред bTV, че Виктория Василева (б.р. преди дни тя съобщи, че ще напусне и ИТН, и Народното събрание) е била на срещите между депутатите от ИТН, които се отцепиха от партията и премиерът в оставка Кирил Петков.

„Беше и денят преди това с мен (б.р. преди отцепилите се депутати да дадат пресконференция), беше няколко срещи преди това с мен“, добави той.

Василев обясни, че не знае какво я е разубедило да не напусне партията.

„От дена на пресконференцията (б.р. на която той и още петима депутати от ИТН се отцепиха от партията) не съм разговарял с Виктория Василева. Изключително много я уважавам. Тя е човекът, който реално е създал ИТН и ме е поканил в партията. Считам, че тя постъпва правилно. Не знам мотивите ѝ към момента защо само напуска парламента и не разкрива какво ще се случва оттук нататък, но смятам, че нейното място не е в тази групичка“, каза още министърът на спорта в оставка.

По думите му много пъти Василева е заявявала, че това не е очакваното от нея развитие и на партията, и на политиката, която тя води.

„Оказа се, че ИТН подведе стотици хиляди българи за това, което обещаваше. Г-н Трифонов трябва да свикне, че неговите депутати не са крепостни селяни. С тях могат да говорят всички“, заяви Василев.

Разговорите за нов кабинет

Василев обясни, че участва активно в разговорите за управление на България в следващите 6 месеца в качеството си на министър на младежта и спорта в оставка и по думите му човек, който има отговорно поведение спрямо България.

"Независимо дали има 121 депутати, едно национално отговорно поведение е да направиш ясен план за това какво ни очаква през следващите 6 месеца – това са много спешни мерки по Плана за възстановяване и устойчивост, законопроект за КПКОНПИ, редица законопроекти в други сфери, които са належащи", заяви Василев.

Той добави, че състав на кабинет не е обсъждан, а единствено хоризонт (б.р. за управление) 6 месеца, коалиционни партньори – частично присъстващи в залата в момента и представители на различни сектори, които да представят най-спешните мерки, които НС трябва да приеме.

"Не би трябвало да присъствам на разговори за подкрепа на правителство, в което съм част. Тези решения се взимат от народните представители", каза още той.

Василев обясни, че вече не е член на ИТН. Какво тя казва си остава между тях тримата и няма никакво значение за държавата.

"Никой не го интересува какво ще направи Ива Митева, извън Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Любомир Каримански", смята той.