„Страхувам се да се прибера в България, страхувам се за живота си. Мислех да се върна, когато ме повикат, но след вчерашните изявления на главния прокурор, се страхувам да се върна. Не съм престъпник“. Това каза в интервю по телефона за предаването „Тази сутрин“ бизнесменът Васил Божков.

От вчера той е издирван с европейска заповед за арест, повдигнати са му 7 обвинения – за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, както и за подбудителство и престъпление по служба.

Бяха претърсени 13 негови офиса, домът му в центъра на София и вила в парк Витоша.

Божков обяви, че досега никой от прокуратурата не се опитал да се свърже с него. Отново потвърди, че се намира в държава извън Европейския съюз. Не е в Сърбия, но е на Балканите, стана ясно от думите му.

Бизнесменът каза още, че вчера е арестувана съпругата му, но други членове от семейството му досега не са засегнати от акцията на спецпрокуратурата.

Васил Божков коментира още, че главният прокурор Иван Гешев бърка търговското право с наказателното. Той напомни, че е акционер в „Национална лотария“ има компанията дължи пари, отговорен е мениджмънтът. Аз съм си платил всички данъци, защо не са обвинени други акционери, попита Божков.

Бизнесменът посъветва прокуратурата да потърси виновници на по-високо ниво от тези в Комисията по хазарта.

Вижте на следващата страница какво точно каза Васил Божков в ефира на bTV:

Едно към едно: Васил Божков в ефира на "Тази сутрин" с Антон Хекимян

-Може би, основният въпрос от вчера е: къде се намирате?

В момента не съм в България.

-А можете ли да ни кажете къде сте?

Мисля че това не е най-важният въпрос.

-Със сигурност, но сте обявен за общодържавно, международно издирване. Това притеснява ли Ви?

Значи живеем във време може би като във времето на Гьобелс. Прокуратурата прави пропаганда. Къде съм обвинен, в какво съм обвинен? Още нищо не знам. Седем обвинения повдигнали. Какво целяха да разровят? 13 офиса, да арестуват хора, които нямат нищо общо с това. Точно какви доказателства могат да намерят с тези обвинения?

-Казвате 13 офиса. Какво са търсили в тези 13 офиса?

Ето, точно това не мога да Ви кажа. Вие изредихте обвиненията. Какви обвинения? Какви доказателства могат да намерят? Мислите ли, че в офисите има доказателства за всички тези обвинения? Които и да са. Второ презумпцията, че съм виновен, която се насажда от г-н Гешев и че дължа пари – нека да прочете търговското право. Ако компанията дължи пари, те се правят актове, могат да се обжалват, могат да се платят и т.н. „Националната лотария” е достатъчно богата компания за да плати тези актове, ако се докаже наистина, че ги дължи. Освен това законът е такъв, ние не сме го решили ние не дължим нищо.

Ние сме дали по 100 лева на всеки пенсионер, ако държавата ни беше определила друг данък може би нямаше и да ги има тези 500 хил., 500 милиона, които сме платили в бюджета. Нека да види и закона за таксите – той е ясен. Таксата се определя от органа, който извършва услугата. Кой я е определил таксата ? Органът, който извършва услугата, издаване и поддръжка на лиценз. Къде е вината на компанията? Нека да не бъркаме търговския закон с наказателното право. Може би г-н Гешев е силен в наказателното право, но не и в търговското.

-Тъй като вчера чухме различни обвинения за сумите, които дължите ще минем и по всички обвинения, но тъй като сам започнахте тази тема: Дължите ли 210 милиона или всичко това пък се е случило, за да не ги дължите, поради някакво лобистко законодателство, което е било прието преди пет години?

Добре, нека да поясня. Нека да не бъркаме търговското право с наказателното право. Аз съм акционер в компании. Васил Божков си е платил всички данъци до стотинка. Винаги съм се гордял с това, че не дължа данъци и винаги си плащам данъците. Ако компанията има задължения, това са търговски задължения. Може да ги платим, ако ги имаме, ако ги нямаме, не дължим нищо. Да сте чули някъде акционери да се съдят за нещо? И огромни компании по света дължат милиарди, плащат ги или не ги плащат. Ние не дължим нищо. И понеже сме на този закон мога да Ви го разкажа. Как стана? Как го гласува държава? Кой какво получи? И кой какво загуби от този закон? Но може би това ще е тема за следващото интервю.

-Да надяваме се да сте тук и за следващото интервю, защото темите свързани с вас са много, но наистина Вие плащате по този начин в продължение на пет години. Защо точно сега се повдига темата?

Нали Ви казах, генезисът и защо точно сега… Нека да остане за следващото интервю. А дали ще бъда в студиото скоро? Не мога да Ви кажа. В тази ситуация или внушение за виновност… при тази процедура на прокуратурата аз се опасявам да се върна в България.

-Вие се опасявате да се върнете в България? Така ли?

Естествено. Ние живеем по времето на Гьобелс. Правим пропаганда. „Той е виновен. Той ще бъде изправен пред съда.” Ако е виновен - дължи пари. Кои пари дължа? Или кои са тези престъпления, подбуда, даване на подкуп, опити за даване на подкуп? Дали могат да се намерят такива документи или такива доказателства в някои от офисите? Защо трябва да се изземат парите на работещи компании, да се арестуват хора, нямащи нищо общо…? Точно как да се върна при това положение ми кажете? Даже аз се чувствам застрашен за живота си.

-Чувствате се застрашен за живота си и най-вероятно няма да се върнете. По Вашите думи аз това разбирам. Така ли?

Точно така. Ако се върна, сигурно ще ме арестуват… и какво се случва с мен в ареста? Не знам. Нали виждате, че правят неща репресивни на… това са репресии! Това сме го виждали по едни други времена – даже по комунизма не е било така. Г-н Гешев иска да търси престъпници – нека да се огледа по-високо от Комисията по хазарта във връзка с тези такси и този закон.

-Какво имате предвид? И каква по-висока позиция? Къде трябва да потърси престъпници?

Ами, гледайте по-горе от комисията. Кой е над комисията? Министърът. Кой е над министъра? Министър-председателят.

-А защо трябва да търси главният прокурор виновниците там? Каква е вашата теза?

Защо? Защото, ако има виновници, защото за мен няма, защото всичко е по закона – те са там.

-Лобистко ли е било онова законодателство, което ви е позволявало да си избирате каква точно такса да плащате?

Естествено, че не е и е бизнес решение. Може би е било добро за държавата… Държавата е получила 500 милиона - иначе нямаше да получи нищо. Не можеш механично да смяташ. „Националната лотария” не е спечелила парите, които твърди г-н Гешев, че ги дължим.

-А колко е спечелила?

Кое дължим?

-А колко е спечелила за пет години?

Ами, много по-малко. За всичките пет години може би е спечелила няколкостотин милиона. Даже по-малко, но при всички положения не тези, за които те твърдят, че сме.

-Да, казахте за това разминаване между наказателното и търговското право.

Обвиниха ме точно мен. Защо не обвиниха други акционери?

-Кажете какво е Вашето мнение? Какъв е Вашият коментар? Защо сте обвинен Вие, а не други акционери? След като казахте, че се бърка търговското и наказателното право…

Не мога да кажа. Нямаме представа.

-Така, много важен въпрос. Вие казахте също, седем обвинения – не разбирате. Да започнем с основното: „Ръководител на организирана престъпна група”. Какво стои зад това, според Вас?

Според мен зад това стои бръщолевенията на едни други хора, които един път твърдят едно, един път – друго и са използвани за инструмент, те твърдят, че работят с държавата. Може би държавата работи с тях, но въпреки всичко това е скалъпено и съшито с бели конци

-От кого са използвани като инструмент?

Може би от прокуратурата? Те го казаха. Даже Цветомир Найденов си постна във „Фейсбук“, преди  да проведат акцията, че акцията се провежда и аз съм зад решетките. От къде я има тази информация? Никой от нас я нямаше. Странно.

-Цитирате публикации в интернет на вашите бизнес партньори.  Ще се върнем към това след малко. „Принуда“, „опит за подкуп на длъжностно лице“. Правил ли сте опит за подкуп на длъжностно лице, г-н Божков?

Никога, на никой. Просто това не мога да го разбера.

-Само че има арести в Комисията по хазарта. Как си ги обяснявате?

И това не си го обяснявам. Казах, че ако трябва да се търси някаква вина, трябва да се търси по-високо.

-Да, вие познавате ли хора от Комисията по хазарта? Общували ли сте с такива хора?

Нито един.

-Опитвали ли сте да влияете на решенията на Комисията по хазарта?

Естествено, че не. Как мога да влияя на решението на Комисията по хазарта?

-Вие сте сочен за един от най-влиятелните бизнесмени в България. Заради това Ви питам дали по някакъв начин сте опитвали да влияете на решенията на комисията…

Обяснявам Ви: Бизнесът е строго регулиран, ако отговаряш на условията – получаваш лиценз, ако ли не – не получаваш. Това е един от най-строго регулираните бизнеси в България. Няма как да се влияе. Няма начин как да не се изпълнят условията и да не ти дадат лиценз.

-Много коментари обаче има, че големи фирми, които играят на този пазар със залаганията не са допуснати до България и специално до онлайн залаганията. Вие смятате ли, че имате нещо общо в това?

Първо, нямам нищо общо. Второ много големи фирми са допуснати, други не са си направили документите както трябва или не са отговаряли на условията. Може едни големи да са допуснати и други да не са и аз да съм виновен. Аз какъв съм? Фейс контрол на фирмите. Ще я пуснем, тази няма. Несериозно е!

-Как си обяснявате, че се стигна до този развой на събитията? От вас бяха поискани пари, беше казвано, че държавата ще си вземе бизнеса с лотариите, че ще бъдат отстранени частните фирми, но това до един момент. Вече от тук нататък Вие получихте седем обвинения и всичко това в рамките на една седмица.

Предполагам, че държавата се притесни. Понеже аз просто предупредих феновете на Левски, че ако национализират лотарията, няма да имам пари да издържам клуба. Не знам от какво се притеснява държавата. От протест ли? От друго, трето? Гешев пак каза, че никой нямал право да протестира. Всеки има право да протестира. Той бил за протестите, но протести, които на него му харесват. Ако са ти нарушени човешките права, нямаш право да протестираш ли? Или на друг са му нарушени човешките права, нямаш право да го защитиш, като протестираш? Не ги разбирам. Не живеем в нормално-правова държава.

-Само споменахте „Левски”, тема, която нямаше как да я заобиколим. Опитахте ли се, чрез фен клубовете да окажете натиск над държавата, над действията на държавата с протести, които можеха да възникнат по улиците на София, например?

Естествено, че не. Аз просто предупредих фен клубовете и всички фенове каква ще бъде съдбата на „Левски”, ако спрат лотарията. Не, че не искам да помагам, а просто няма да имам възможност. Това беше информация, защото исках да съм честен с тях.

-А подбуждали ли сте ги към това да организират протести?

Естествено, че не съм.

-Но ги призовахте да се срещнат с премиера Борисов.

Да, питаха ме: „Какво да правим?“ Казах: „Ако искате – среща с премиера. Той може би ще оттегли подкрепата на ГЕРБ и този закон няма да мине“. Друго не виждах какво мога да направя. Нали той каза, че е фен на „Левски”.

-Г-н Божков с Вас се свързваме, набираме Ви и Ви пускаме на живо в ефир. Някой от прокуратурата опита ли се да се свърже с Вас?

От прокуратурата до сега никой не се е опитвал да се свърже с мен.

-Те обаче Ви издирват. Вие малко по-рано казахте и нека да потвърдим отново, че не възнамерявате да се връщате в България на този етап. Така ли е?

Аз мислех да се върна, когато ме повикат, но след вчерашните изявления на главния прокурор... мисля, че за мен е опасно да се върна в България.

-Притеснявате ли се да се изправите пред българския съд? Ако наистина нищо нередно не сте извършили…

Не съм престъпник, не се крия, като се стигне до съд- сигурно ще се изправя пред българския съд.

-Колко ваши офиси са претърсени вчера?

-Към това число – и Вашият дом и резиденцията, която обитавате в парк „Витоша”?

Домът ми е претърсен, арестуваха жена ми, която хабер си няма от нищо и днес пак го претърсват. Не знам колко дни ще го претърсват.

-Арестувана е жена Ви. Така ли? Правилно ли чух?

Абсолютно правилно, да.

-А в този момент къде е тя?

В този момент или е в ареста или е вкъщи, за да продължат претърсванията.

-А семейството Ви къде е, между другото? Ето, жена Ви казвате, че е била арестувана и след това върната, за да продължи претърсването.

Може би казах, а може би си стои в ареста.

-Нямате информация?

Нямаме информация, да .

-Други членове на Вашето семейство засегнати ли са от тези проверки?

Засега не.

-Какво е иззето от офисите Ви?

По моя информация – нищо. Нали говорихме, нещата, които търсят по тези обвинения, не могат да бъдат в офиса. Те не могат да бъдат нито документи, нито някакви материални неща, които да доказват такива престъпления.

-Каква ще е съдбата на „Левски”?

Съдбата на „Левски”- не мога да кажа. Докато имам възможност „ Левски” ще е много добре.

-Бизнесът Ви блокиран ли е в този момент, след като Вие сте някъде, но не и в България?

Не ни е блокиран. Нямаме информация. Най-вероятно е да блокират всички. Всичко, по кой закон не мога да Ви кажа.

-Как така е една от най-влиятелните фигури в България, в момента е в чужбина, с нежелание да се върне и реално се укривате?

Аз заминах в чужбина по работа, без да се укривам.

-А в момента укривате ли се?

Не, не се укривам ,стоя си в чужбина, но не мисля, че трябва да се връщам в България. Чувствам се застрашен.

-Казахте вчера, че сте на половин час път от България, със самолет, предполагам, но в държава, която не е членка на Европейския съюз. В съседна държава ли сте?

-Добре, трябва да гадаем къде ли съм сега? Има ли някакво значение това?

-Ами, със сигурност има.

Важното е, че .. какво значение? Няма никакво значение.

-Питам Ви, Вие можете да отречете. В Сърбия ли сте? Ние така или иначе не знаем къде сте в момента.

Вие ако ме питате за държавите на половин час път, сигурно съм в една от тях, но не съм в Сърбия.

-Добре, на Балканите ли сте ? Последен въпрос.

На Балканите съм.

Вие можете ли сам да определите себе си като един от най-богатите хора в България?

Не, това не знам. Никога не съм правил сметка кой-колко е богат, кой-колко е най-богат, кой най-беден, но принципно това не е най-главната тема. Най-главната тема е кой- какво дължи. Това е чисто беззаконие, бъркаме едни закони с други.  Търговско право с наказателно право.

-Казахте, че не сте правили опити да се свържете с премиера. Не сте правили опит да се свържете с премиера…

А трябва ли да се свържа с премиера?

-Не знам. Питам, защото това беше една от темите при срещата Ви с феновете на „Левски”.

Не, не съм правил опит да се свържа.

-Те Ви питаха, между другото, нещо много важно: От къде идва атаката? Вие казахте „формално идва от Валери Симеонов“ още тогава, когато ставаше въпрос за хазарта, за лотариите. От къде според Вас идва атаката?

Фактически за този закон, който противоречи на Конституцията никой не говори. От къде идва атаката? Сигурно някой иска да излезна от бизнеса.

-Ако Вие имате лиценз за лотарийнни игри до 2027, ако не ме лъже паметта. Възнамерявате ли да съдите България за това, че по някакъв начин се нарушават правата Ви? Поне до този момент.

Докато няма факти, нищо няма да правя.