10 електроразпределителни стълба са счупени край София за две денонощия. Заради това няколко населени места останаха временно без ток.

Снимка: btvnovinite.bg

Първият случай е в Казичене, където през нощта на петък срещу събота  са съборени шест стълба, а селището остава без ток за близо два часа.

Вторият път е в село Лозен в нощта на неделя срещу понеделник, където са повалени 4 стълба.Те са захранвали над 500 домакинства и 100 стопанства.

Снимка: btvnovinite.bg

Веднага е било реагирано на сигнала и от ЧЕЗ е било подадено аварийно захранване на двете места, като те не са били оставени без ток за повече от 2 часа, заяви Васил Василев от електроразпределителното дружество.

Работата по ликвидиране на последствията от аварията в Лозен вече са приключили, но продължава отстраняването на проблемите в Казичене.

Снимка: btvnovinite.bg

Зад събарянето на стълбовете се крие вандалска проява, единодушни са кметовете на Казичене и Лозен, според които стълбовете са строшени с чукове. Преди години също е имало подобни проблеми в двете селища, но тогава авариите са били причинени от опити за кражба на кабели или ток, докато сега е видно, че не е имало такива намерения.

Снимка: btvnovinite.bg

Щетите за отстраняването на авариите в двете селища за ЧЕЗ ще възлязат на 25 000 лева, но такива вандалски прояви срещу компанията не са изключение и за първите пет месеца на годината са стрували на компанията близо 600 000 лева, заяви Васил Василев.

"Най-вероятно се цели освобождаване на имотите, на които сме в момента. Кабели не липсват. Подобни посегателства – кражби, късане на кабели, умишлени палежи годишно нахвърлят 1 милион лева", смята Василев.

Вече са сигнализирани полицията, както и министерството на енергетиката.