Външният министър Екатерина Захариева посети вчера Русия и това беше първото посещение на наш първи дипломат в Москва от осем години насам. Енергетиката беше тема номер едно и за двете страни, а изрично бяха споменати „Балкански поток”,  АЕЦ „Белене” и АЕЦ „Козлодуй”.

„Виждаме нормализиране на диалога между България и Русия, успокояване. Успокояването е повече във вътрешен план. Вече може да гледаме на българо-руските отношения като на един разширяващ се политически икономически диалог”, коментира в предаването „Тази сутрин” журналистът Валери Тодоров.

Относно изграждането на „Балкански поток” зам.-председателят на Български енергиен и минен форум Антон Иванов каза, че няма значение как ще се нарича проектът, а осъществяването му да бъде в наш интерес.

„Вероятно ще го има този „Балкански поток” – има сключен договор, платени са аванси, вероятно тръбите ще бъдат поставени. Въпросът е в какви обеми ще текат ресурсите и в каква посока”, уточни експертът.

За АЕЦ „Белене” Иванов заяви, че е добре, че Русия потвърждава желанието си да участва в него и вероятно държавата ще промени предварително зададените критерии. Никъде такъв проект не се реализира без участието на държавата, заяви експертът.

Валери Тодоров пък смята, че България няма как да даде държавни гаранции, но може да даде политически за стабилно отношение към този проект.