Визитата на външния министър Екатерина Захариева приключва днес. Това е първото посещение на наш първи дипломат в Русия от осем години насам.

Вече е ясно, че посещението е било предварително планирано така, че да съвпадне по време с откриването на разширението на „Балкански поток”.

Енергетиката беше тема номер едно и за двете страни, а изрично бяха споменати освен „Балкански поток” и АЕЦ „Белене”, и АЕЦ „Козлодуй”.

Стана дума и за предстояща визита в България на руския външен министър Сергей Лавров. Скандалите през последните месеци като арести на русофили и откриването на спорна изложба на 9 септември в София не бяха коментирани в Москва.

Работата по строителството на второто разклонение на газопровода „Турски поток” ще бъде завършено в срок – през 2020 година, уточни Лавров.

Да има повече чартъри и да се възобновят фериботните връзки, пожела българският външен министър.

Лавров коментира и напрежението между Турция и Сирия в навечерието на срещата на Ердоган и Путин в Сочи. И обобщи руската позиция така: „От сирийска територия да не излизат опасности за република Турция и за други държави. За тази цел е необходим диалог между кюрдите и Дамаск и между Сирия и Турция, където ние сме готови да играем спомагателна роля”.

Външният ни министър Захариева се срещна и с българите, живеещи в Москва. Визите и двустранните отношения бяха част от разговора.

В рамките на визитата си в Русия Екатерина Захариева символично поднесе цветя на паметниците на руските гренадири, загинали при освобождаването на Плевен и на Светите братя Кирил и Методий.