Неприятна ситуация в шуменската болница – зрителка на име Стела Владова изпрати сигнал до bTV, че заради местоположението на ваксинационния кабинет в града родителите ѝ, които са трудноподвижни, не могат да се възползват от т. нар. „зелен коридор“.

На снимката, изпратена от жената, се вижда че кабинетът наистина се намира на горен етаж и до него се стига по аварийно стълбище, непосилно за човек, който е в инвалидна количка например.

Снимка: btvnovinite.bg

В ефира на „Тази сутрин“ Владова разказва, че е дошла на 3 май и се е убедила, че няма да може да доведе родителите си, за да бъдат ваксинирани.

Случая коментира д-р Пепа Калоянова, директор РЗИ-Шумен.

„Възможностите на болницата са такива – там да бъде направен този кабинет. Няма друга физическа възможност за разполагане на кабинета, всички други кабинети в РЗИ-Шумен и ДКЦ-Шумен са разположени на първия етаж. За лицата, които нямат физическа възможност да достигнат до този кабинет, имат възможност да се обадят на личните си лекари, които да ги имунизират вкъщи, ако са трудноподвижни. Другата възможност е – ние сме изпратили писма до всички общини на територията на Област Шумен лицата, които са трудноподвижни, да бъдат съобщени на РЗИ и РЗИ по график, чрез мобилен кабинет, ще организира тяхното имунизиране по домовете“, разясни д-р Калоянова.

По думите д-р Мартин Стойнев, който работи в болницата, само за ден през ваксинационния кабинет са минали 90 души. Същевременно била направена организация, за да не се смесват потоците от болни пациенти и хора, дошли за ваксина. Затова и към кабинета за имунизации се влиза от външната стълба.

Трудноподвижните обаче не са връщани, уверява д-р Стойнев. Напротив – след предварително заявяване те биват посрещнати с колички от персонал на болницата, който с асансьор ги качва до кабинета.