"Зелените коридори" могат да продължат и след празничните дни, ако има достатъчно количество ваксини. Това заяви здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов при получаването на поредната пратка на летище София. Получените дози са на „Пфайзер“ и „Бионтех“ и са рекорден брой – над 270 000.

И днес "зелените коридори" за желаещи да се имунизират с векторна или РНК ваксина бяха отворени. Те ще продължат да работят по този начин до 9 май включително.

Справка в Единния информационен портал показва, че през празничните дни от "зелените коридори" са се възползвали над 30 000 души, като най-голям е броят на ваксинираните на Великден – над 12 000 души.

Пратката, която получихме днес, ще бъде разпределeна до регионaлните здравни инспекции в цялата страна. Очаква се до края на май всяка седмица да получаваме по 270 000 РНК ваксини, а през юни количеството им ще се увеличи до над 400 000 седмично.

И в днешния почивен ден имаше наплив от желаещи да си поставят ваксина по избор. Пред пункта на „Александровска болница“ хората чакаха реда си около 15 минути.

„Бързо става, обясняват ти, ако нещо ги попиташ. Любезни са. Не е страшно, не боли“, каза Димитринка Янчева.

„Има много желаещи и това много ни радва това“, заяви д-р Васил Михайлов от УМБАЛ „Александровска".

И във Варна се извиха опашки. Желаещите търпеливо чакаха реда си по около 1 час. Възможно е „зелените коридори“ да продължат и след 9 май.

„Ако имаме достатъчно количества ваксини, които да обезпечат ваксинирането по фазите и остават бройки ваксини, зелените коридори могат да бъдат удължени“, обясни проф. Костадин Ангелов.

България вече не е във високорисковата зона по опасност от заразяване с COVID-19, стана ясно от анализ на германския институт "Роберт Кох".

„Можем с чест да кажем, че сме приключили и третата вълна. Представете си с този риск, който поех, ако тази вълна беше отишла на 6 - 7 – 8 - 10 хиляди заболели, като съседна, приятелска Турция? И днеска вие да бяхте вързани вкъщи до 21 май?“, коментира премиерът в оставка Бойко Борисов.

У нас 10 души вече заразяват по-малко от други 10, но спадът не се дължи единствено на въведените мерки в страната, смята математикът Лъчезар Томов.

„България не е гъсто населена страна. Няма такъв вътрешен трафик, както в Германия, където при строги мерки се вдига заболеваемостта. Затова при нас, по-леки мерки водят до спад на заболеваемостта“, каза математикът д-р Лъчезар Томов.

Според математика колективен имунитет ще бъде постигнат при поне 5 милиона ваксинирани. 

Новозаразените за последното денонощие са 631, което прави 9% положителни проби от общия брой направени тестове. Излекуваните са 726-ма. Загубилите битката с вируса - 56 души.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!