121 години от рождението на писателя Ангел Каралийчев. Авторът на "Тошко Африкански" и десетки любими поредици е роден на днешната дата през 1902 г.

Всички помним историята за "Житената питка" и анекдотите за "Хитър Петър". Но как стигат те до всеки български дом? Именно чрез преработките и сборниците на Ангел Каралийчев.

Колекционерът Росен Петков притежава множество редки книги от българската литературна съкровищница. Част от изданията на Ангел Каралийчев, които виждате, показва за първи път пред нашата камера.

„В ранните му години, той работи с много известни художници. В много от тези ранни издания има илюстрации, които надхвърлят задачата на една детска книга“, разказа Петков.

Над 90 са произведенията, които Ангел Каралийчев написва за българските деца и техните родители. Преден е на над 50 езика. Той е уважаван автор и редактор на печатни издания, както по време на Третото българско царство, така и през периода на Социализма.

„Част от разказите и приказките са заредени с един оптимизъм и с едно великолепно познаване на родното ни творчество. В старите книги, в антикварните книги се крие една своеобразна простота. Един изказ, който е малко по-прям, може би и по-искрен“, добави Петков.

Ангел Каралийчев е родом от село Стражица, Великотърновско в семейство на земеделци. Със съпругата си Вела имат две деца, които умират на много ранна възраст. Може би това е причината, Каралийчев да разказва истории за най-малките, за да радва българските деца.

„Но, наистина, една част от книгите на Ангел Каралийчев, като че ли писани за деца, но са написани и за големи хора. В тях се усеща и философският му поглед за живота, усещат се и неговите настроения“, разказа колекционерът.

101 години след неговото рождение, историите на Каралийчев продължават да бъдат част от списъците за детска литература. Но дали децата, израснали с екрани в ръце, вместо с книги, усещат духа на неговото творчество?

„И в днешно време, много от приказките и изводите, които се правят в тях биха били полезни. Мисля, че всеки от нас е добре от време на време да разлиства книгите на Каралийчев. Например книгите, в които разказва за българите, за земята на българите“, каза Петков.  

Ангел Каралийчев умира на 14 декември 1972 г. Посмъртно е награден с Почетна грамота на името на Андерсен, оценен от Международния съвет за детско-юношеска литература.