Над 3000 писма ще бъдат входирани до президента Румен Радев. Всяко от тях съдържа въпроса защо се бави указът за отделянето на Обзор и още 6 села в самостоятелна община, за което се проведе референдум преди година. Веднага поседва и контрапротест от жителите на съседното село Баня.

Точно една година и един месец след успешния референдум за отделянето на Обзор и още 6 села от община Несебър, местните се оплакват от репресии.

„Община Несебър е спряла да отдава общински терени на всички търговци, които бяха подкрепили референдума, с което ги принуждава да се изселват от Обзор и да си търсят препитанието в други градове“, казва Иван Илиев, жител на Обзор.

Затова десетки жители решиха да отнесат лично  над 3000 писма до президента.

„Нямаме отговор, че указ няма да бъде разписан, затова молим президента и вярваме в него и в неговата справедливост да се спазват законите и конституцията на България да имаме указ и да имаме по-добро бъдеще, това е желанието на всички хора от Обзор и селата“, посочва Христо Янев, кмет на Обзор.

Последва светкавичен контрапротест в съседното село Баня. Противниците се заканиха да продължат с протестите, ако отделянето стане факт.