Плевен е един от градовете, който завинаги ще пази спомена за битките от руско-турската война от 1877-1878 г. Градът избира кмет за 38-ми път след Освобождението.

100 години след войната, плевенската Панорама възкресява сцените от кръвопролитните сражения. Сградата е единствена по рода си на Балканите. Паметникът на Плевенската епопея е разположена точно на бойното поле и редута, където ген. Скобелев атакува три пъти плевен. Щиковете носят 4 хоризонтално разположени пръстена, 3 от които символизират 3-те атаки срещу Плевен, а четвъртият символизира обсадата на Плевен.

Свободата идва на щиковете, но за нея е пролята много кръв. Паметта на воините, дали живота си в боевете за Плевен и освобождението на България са положение в този мемориал. Костницата „Свети Георги Победоносец”, която е един от символите на Плевен е изградена за 30-тата годишнина от войната. В крипта на параклиса, в три саркофага, са положени костите на голяма част от войниците, загинали при обсадата на плевен – 31 000 руски и 7500 румънски воини.

Първият тържествен молебен за освобождението на града е отслужен в главния плевенски храм. Присъства и руският император. Църквата е първото голямо дело на българите в града, построена е в началото на XIX век. Има данни, че може би тук е едно от първите събрания, в които Левски създава революционния комитет. Убежище зад стените е намирал и Софроний Врачански, гонен от турци и гърци.

Освен с битките, градът е известен и като повелител на водите. През 80-те години на миналия век е изграден воден комплекс от над 10 декара, с уникални каскади, водни огледала и фонтан, изключително атрактивни не само през деня, но и през нощта.

Стигаме до красивата сграда на общината. Преди демографската криза, Плевен достига 130 хиляди жители, но днес броя на хората е под 100 хиляди. Кой ще вземе ключът за общината - предстои да разберем.